Utrecht-Centrum

Selecteer Pagina

Bibliotheek Neude zet zich in voor laaggeletterden in de week van lezen en schrijven.

Bibliotheek Neude zet zich in voor laaggeletterden in de week van lezen en schrijven.

Afgelopen week zijn diverse programma’s georganiseerd in Bibliotheek Neude voor laaggeletterde mensen. Onder andere een theatervoorstelling, ‘Laaggeletterd’, voor professionals en een film, ‘I, Daniel Blake’, voor laaggeletterden, met als doel extra impulsen te geven aan dit onderwerp.  

“De theatervoorstelling is bedoeld voor professionals om te leren hoe zij laaggeletterden kunnen herkennen, ook als zij zich proberen te verbloemen door bijvoorbeeld schaamtegevoelens”, zegt Radj Ramcharan, projectleider bij de Stichting Lezen & Schrijven in de provincie Utrecht. De professionals hebben dit probleem vaak niet door en weten ook niet hoe ze dit aan moeten pakken, waardoor zij doorgaan met nieuwe bedrijfsontwikkelingen en laaggeletterden met nog grotere problemen blijven zitten en zich niet kunnen doorontwikkelen.

Uit de film ‘I, Daniel Blake’ blijkt duidelijk dat Daniel na een hartinfarct, van de uitkering moest leven en afhankelijk werd van derden, terwijl hij voorheen zelfvoorzienend was. Zijn gevoel van angst voor afhankelijkheid komt overeen met dat van de laaggeletterde, wat aanvoelt als een tweede druk.

“Ongeveer 30.000 Utrechters zijn laaggeletterd”, meldt VC Utrecht (Taal | VC Utrecht). Ondanks dat Bibliotheek Neude deze mensen probeert te helpen, zijn er ook mensen die denken dat de bibliotheek niet de juiste plek daarvoor is. Zo zegt een laaggeletterde; ‘ik heb niks met boeken, dus ik kom nooit in de bieb’.

“Hoewel de lees- en schrijfweek voorbij is, worden er structureel op woensdag diverse cursussen in Bibliotheek Neude georganiseerd om laaggeletterden te blijven helpen”, aldus Radj Ramcharan.

 

 

 

Over de auteur

Zirah Biekhram

Zirah Biekhram (2005) Geboren en getogen in Amersfoort. Na de havo afgerond te hebben studeert ze aan Hogeschool Utrecht voor de opleiding journalistiek. Ze is begonnen aan de opleiding om haar zelf te ontwikkelen en meer te weten te komen over de journalistieke actualiteiten in de wereld. Het schrijven van teksten is altijd al een passie geweest en hoop ze later ook veel te kunnen doen.