Utrecht-Centrum

Selecteer Pagina

Het grootste culturele hiphopfestival gaat weer van start

Het grootste culturele hiphopfestival gaat weer van start

Dancebattle op het Freedom City festival in De Helling.

De grootste hiphopcompetitie van Utrecht staat weer voor de deur. Van 20 t/m 22 september staat de Domstad in het teken van de internationale hiphopcultuur, met dansers uit alle hoeken van de wereld die samenkomen op het Freedom City festival. Dit festival, met zijn grote internationale diversiteit, heeft als doel om hiphop weer volledig op de kaart te zetten.

De internationale diversiteit draagt bij aan het succes van het festival. Ik sprak met Raymond Ramdihal van de organisatie van het Freedom City festival. Hij noemt twee belangrijke redenen hiervoor: ‘Natuurlijk is aanzien een ding, als er toffe dansers van over heel de wereld komen, dan heeft een Utrechter die van dans houdt eerder de neiging om ook naar het festival te gaan. Maar het heeft ook te maken met uitwisseling, want onze events gaan over samenkomen en uitwisseling.’ Dans heeft de kracht om te verbinden, en juist tussen verschillende culturen is die verbinding belangrijk. ‘Juist de kwetsbaarheid zorgt ervoor dat je iemand uitdaagt om zichzelf te zijn. En dat is een verbindende factor, zeggen dat je er mag zijn.’

Het belangrijkste doel van het festival is om hiphop een platform te geven, een eigen podium. Wat je normaal op tv ziet in dansprogramma’s, kun je nu in het echt ervaren. ‘Zie het, maak het mee en vind het normaal,’ aldus Raymond.

De grote diversiteit brengt echter soms ook uitdagingen met zich mee. Politiek speelt daarbij een belangrijke rol. ‘Sinds Rusland besloten heeft om uit te halen, mochten mijn vrienden niet meer komen naar het festival, terwijl de dans community daar super groot is.’ De taalbarrière vormt daarentegen nauwelijks een obstakel, omdat dans een vorm van communicatie is. ‘Je hoeft niet met een ander te kunnen praten om er mee te kunnen dansen.’

Over de auteur

Tijl Schraa

Tijl Schraa (2007) geboren en getogen in IJsselstein. Hij is na de Havo de school voor journalistiek in Utrecht gaan doen. Het is een sociale en nieuwsgierige jongen die zich voornamelijk bezighoudt met alles wat speelt in de voetbalwereld, maar ook oorlogen houden hem bezig.