Utrecht-Centrum

Selecteer Pagina

Steeds meer ondernemers in Hoog Catharijne worden deelnemer van het collectief winkelverbod

Steeds meer ondernemers in Hoog Catharijne worden deelnemer van het collectief winkelverbod

Zeven maanden geleden werd in Hoog Catharijne het collectief winkelverbod ingevoerd. Het aantal deelnemers van dat verbod zijn in de afgelopen maanden gestegen.

Het collectief winkelverbod zorgt ervoor dat overlastgevers in een winkel binnen Hoog Catharijne, ook niet meer welkom zijn in andere winkels in het winkelcentrum. Het werkt als een registratiesysteem waarbij een foto, de naam, de duur van het verbod en het incident dat heeft plaatsgevonden per overlastgever wordt weergegeven in een app. Het idee komt vanuit de beveiligers van Hoog Catharijne, zij zagen dat het collectief verbod al eerder bij andere winkelcentra een positieve werking heeft. Elke ondernemer kan er zelf voor kiezen om zich te registreren. Zeven maanden geleden hadden 60 ondernemers zich aangemeld, maar inmiddels staan er 85 ondernemers geregistreerd.

‘We hebben sinds februari 240 collectieve verboden geregistreerd,’ vertelt Martijn Wildeboer (52), themaspecialist gebiedsgerichte criminaliteit. Hij werkt vanuit het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid samen met de Autoriteit Persoonsgegevens om collectieve winkelverboden op te zetten. ‘Ik heb veel positieve feedback gehoord van de ondernemers in Hoog Catharijne,’ aldus Wildeboer.

Ook het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laat positieve cijfers zien; in de afgelopen zeven maanden zijn er 16% minder winkeldiefstallen geregistreerd in de binnenstad van Utrecht, dan in de zeven maanden daarvoor.

Verslaggeefster Florien Brinkhof spreekt Isabella, assistent-manager Ici Paris XL op het Vredenburgplein. Ze vertelt over haar ervaringen met winkeldiefstal.

Over de auteur

Yara Emans

Yara Emans (2006) is opgegroeid in Doetinchem. In 2024 begon ze met studeren aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Aan deze school hoopt ze alle kanten van de journalistiek te ontdekken. Ze wil graag met haar creativiteit ervoor zorgen dat het nieuws mensen bijblijft.