Utrecht-Centrum

Selecteer Pagina

Betweter Festival moet ook dit jaar weer moeilijke keuzes maken over de verschillende onderwerpen

Betweter Festival moet ook dit jaar weer moeilijke keuzes maken over de verschillende onderwerpen

Concert op het Betweter Festival

De keuzes die de organisatie van het Betweter Festival maakt, op basis van de thema’s en gasten, hebben veel invloed op het festival. Het Betweter Festival wordt georganiseerd om de afstand tussen de wetenschap en het publiek te verkleinen. Het programma is eens per jaar en start deze keer op 27 september in Tivoli Vredenburg.

De keuzes die de organisatie maakt om te bepalen welke thema’s er worden behandeld is een kwestie van onderzoek doen en nieuws volgen. ‘De twee belangrijkste pijlers om onderwerpen te kiezen, is wat maatschappelijk en wetenschappelijk relevant is. Vervolgens ga je daar natuurlijk sprekers bij zoeken’, vertelt Erwin Maas, programmeur van het Betweter Festival. Door die twee pijlers in de gaten te houden, zorgt hij ervoor dat het zowel wetenschappelijk interessant blijft, maar ook dat het toegankelijk blijft voor een breed publiek. Op die manier wordt er vastgesteld welke thema’s er op het festival behandeld worden en welke gasten er komen spreken. Maar het gaat soms ook andersom. ‘Soms kijk je naar een onderwerp en kom je bij een gast uit, maar vaak zijn die twee ook met elkaar verbonden’, aldus Maas.

Om te zorgen dat de thema’s zo duidelijk mogelijk worden uitgelegd werken de interviewers en de gasten nauw samen. Op die manier zorgen ze er samen voor dat de scherpste vragen worden gesteld, zodat de gasten er zo duidelijk mogelijk antwoord op geven. Hierdoor zorgen de sprekers ervoor dat er precies verteld wordt wat ze willen overbrengen en helpen zo zichzelf om niet af te dwalen. ‘Als iemand bij ons een talk houdt, een minicollege, dan gaan wij samen met hem op zoek naar wat nou de scherpste vraag is. Daar gaan we aan schaven’.

Verslaggever Skip de Jong interviewde Dan Hassler-Forest en vroeg hem naar zijn flitscolleges op het Betweter Festival.

Over de auteur

Tijl Schraa

Tijl Schraa (2007) geboren en getogen in IJsselstein. Hij is na de Havo de school voor journalistiek in Utrecht gaan doen. Het is een sociale en nieuwsgierige jongen die zich voornamelijk bezighoudt met alles wat speelt in de voetbalwereld, maar ook oorlogen houden hem bezig.