Utrecht-Centrum

Selecteer Pagina

Te weinig schaduwplekken op schoolpleinen

Te weinig schaduwplekken op schoolpleinen

Afgelopen week maakte het huidfonds bekend dat er te weinig schaduwplekken op Nederlandse schoolpleinen zijn. Uit een enquête blijkt dat ruim 73 procent van de scholen die meededen aan het zon-Slim programma te weinig schaduw bieden.

‘Te weinig schaduw zorgt voor meer blootstelling aan uv-straling, en als je vaker verbrand dan kan het ook zijn dat je later ziek wordt’, aldus Christel van Reeken van het huidfonds. Uit de enquête blijkt dat een zorgelijk aantal scholen kinderen te weinig beschermingsmogelijkheden aanbieden.

Die noodzaak werd ook duidelijk onder de ouders van kinderen op bassischolen in Utrecht centrum. ‘Ik zag het gister op het jeugdjournaal, wat ik aan het kijken was met mijn kinderen. Eigenlijk heb ik het nooit door gehad, maar na de uitzending viel het me opeens op, het schoolplein ligt voor driekwart in de zon’, vertelt een moeder op het schoolplein van de Pieterskerkhof basisschool in Utrecht. Midden op het schoolplein staat een grote boom, en verder twee afdakjes waaronder afvalcontainers staan, waarvan het huidfonds vindt dat het te weinig bescherming biedt.

‘Naar mijn mening ligt het ook aan de locatie van de school, deze school staat natuurlijk midden in de stad daar is van nature veel minder begroeiing dan buiten het centrum’ verklaart een andere vader. ‘En als ik eerlijk mag zijn is het de verantwoordelijkheid van ouders om hun eigen kinderen te beschermen tegen zon, als dat zo gevaarlijk is’, voegt hij eraan toe.

Het zon-Slim programma is een gratis lesprogramma voor basisscholen. Daarin geeft het huidfonds, samen met externe partijen, voorlichting over uv-stralingen en de gevaren van te veel blootstelling. Het huidfonds wilt graag dat scholen maatregelen nemen door speeltoestellen te verplaatsen en bijvoorbeeld doeken op te hangen. Verder benadrukken ze ook dat buiten zijn in het zonnetje goed kan zijn, zolang de kinderen maar beschermd zijn als de zon krachtig is.

Over de auteur

Nienke van den Bovenkamp

Nienke van den Bovenkamp (2007) is in Utrecht geboren en woont in Rhenen. Naast haar passie voor hockey en zeilen, is ze actief lid van de SVJ Media redactie in Utrecht. In haar vrije tijd heeft ze veel interesse in muziek en cinematografie.