Het Sharing Stories evenement was afgelopen weekend in de Nijverheid. Elke paar maanden spreken bij het evenement diverse mensen over allerlei verschillende aspecten van het menselijk leven. Sharing Stories wil zorgen voor meer verbinding tussen verschillende culturen, zeker in deze tumultueuze tijden.
De storytelling avond vindt plaats in de Nijverheid, een oude loods die is omgebouwd tot een culturele vrijhaven voor alle kunstvormen die je maar kan verzinnen. Kunst druipt van alles af. De muren zijn overal beklad met verschillende sculpturen, schilderijen en andere kunstuitingen. Hier is er duidelijk een veilige omgeving om je in welke zin dan ook bloot te kunnen stellen op creatief gebied. Ook met storytelling dus.
Het is druk. Ongeveer 100-150 man hebben plaatsgenomen op stoelen die in een halve cirkel om het kleine podium heen staan. De avond begint met een duidelijk signaal dat het hier om verbintenis gaat. Door de presentatoren van Sharing Stories, huisgenoten Saif en Kees, die ook de oprichters zijn van dit evenement, wordt een klein opdrachtje gegeven: Praat met de persoon rechts van je en vraag waarom ze hier zijn. Deze oefening gaat zo goed dat Saif en Kees zelfs moeite hebben met de zaal daarna stil krijgen. Hier is iedereen open voor conversatie en kennismaking. Er hangt een sterke sociale cohesie in de zaal.
Met een kleine intermettzo er tussen spreken negen mensen over compleet uiteenlopende dingen, van hartverscheurende liefdestragedies tot verhalen over bizarre cult ervaringen die haast tegen cabaret aanschuren. De sfeer zit er goed in, mensen lachen hartelijk om de vele grappen. Ze laten later hun steun zien voor de heftigere verhalen op de avond door middel van luidruchtig en langdurig applaus. Er is zelfs af en toe interactie tussen het publiek en de spreker. Het voelt vertrouwd en veilig, alsof iedereen die er is elkaar al jaren kennen, alsof de verbintenis er al in was gegraveerd vanaf het begin.
“Je kijkt echt tien minuten lang diep in een andere cultuur waardoor je er op een hele andere manier naar gaat kijken” vertelt bezoeker Max mij. “Ik vind het sowieso leuk om dingen uit allerlei andere oogpunten te bekijken en Sharing Stories helpt daarbij”. Max komt hier al zeker twee jaar.
Later bevestigt Saif, een van de organisatoren van het evenement, dit sentiment. “Ik heb vaker gehoord dat mensen geïnspireerd raken door de verhalen die ze hier horen. Dat heb ik zelf ook vaak”. Maar toch vindt Saif het het mooiste als mensen nieuwe vrienden hebben gemaakt via Sharing Stories. “Dat was een van de doelen toen ik dit begon”.
De verbintenis waar Sharing Stories voor pleit lijkt nu meer dan ooit belangrijk om te prediken rondom Utrecht. Uit cijfers van Discriminatie.nl blijkt dat er in 2024 een explosieve stijging is geweest van discriminatie meldingen ten opzichte van voor afgaande jaren. De provincie Utrecht heeft zelfs de meeste discriminatie meldingen van heel Nederland.
Onze verslaggever Mees Mens maakte een reportage van de avond waar hij zelfs sprak met een van de sprekers over waarom ze dit graag doen. Het audioreportage hoor je hieronder.