TUINWIJK – Van 3 tot en met 9 maart deed Stadsboerderij Griftsteede mee aan de Week Zonder Vlees en Zuivel. Een week lang geen kaas op de tosti’s en geen cappuccino’s met koemelk, maar een volledig veganistische menukaart om te laten zien dat het ook zonder vlees en zuivel kan. Horecamedewerker Merijn Rutten blikt terug op een inspirerende week en kijkt vol vertrouwen naar een toekomst waarin Stadsboerderij Griftsteede steeds duurzamer wordt.
Waarom heeft Stadsboerderij Grifsteede meegedaan aan de Week Zonder Vlees en Zuivel?
‘Stadsboerderij Griftsteede heeft meegedaan aan de Week zonder Vlees en Zuivel om bewustwording te creëren over het feit dat je niet afhankelijk hoeft te zijn van vlees en zuivel. Er zijn voldoende alternatieven die niet alleen beter zijn voor het milieu, maar die ook een kleinere ecologische voetafdruk achterlaten. We wilden laten zien dat het mogelijk is om heerlijke maaltijden te maken zonder vlees en zuivel, terwijl we tegelijkertijd bijdragen aan een duurzamere wereld en mensen daar ook bewust van te maken.’
Hoe heeft Stadsboerderij Griftsteede meegedaan aan de actie?
‘Tijdens de Week zonder Vlees en Zuivel hebben we alles wat we in de horeca aanbieden vervangen door veganistische opties. Van de tosti’s tot de cappuccino’s, alles werd omgezet naar plantaardige alternatieven. Daarnaast hebben we onze collega’s aangemoedigd om mee te doen en ook tijdelijk veganistisch te eten. Hoewel we voorheen al minder vlees serveerden, maakten we voor deze week de keuze om alles te vervangen door vlees- en zuivelvrije producten.’
Hoe is het mogelijk geweest om deze veranderingen door te voeren in de horeca?
‘We maken vrijwel alles zelf, dus we konden de gerechten van tevoren voorbereiden en eenvoudig aanpassen naar veganistische recepten. Het was niet veel anders dan normaal, alleen met plantaardige ingrediënten. Zo vervingen we de kaas in de tosti door veganistische kaas en gebruikten we havermelk in de cappuccino’s. De dingen die we niet zelf maken, zoals taarten, lieten we bezorgen en we zorgden ervoor dat de taart veganistisch was.’
Hoe reageerden de bezoekers op de veganistische gerechten?
‘Alle bezoekers reageerden erg positief op de veranderingen. We hebben geen klachten ontvangen, wat natuurlijk altijd fijn is. Veel gasten waren nieuwsgierig naar de veganistische alternatieven en begrepen goed het initiatief en waarom we meededen aan de Week zonder Vlees en Zuivel.’
Hoe blikken jullie terug op de Week Zonder Vlees en Zuivel?
‘We blikken enorm positief terug, voor ons was het een geslaagde week. Het voelde echter wel een beetje geforceerd, omdat alles nu voor een hele week echt veganistisch moest zijn, en normaal zijn we daar veel vrijer in. Maar ondanks dat was het heerlijk weer deze week en waren er heel veel gasten die de gerechten volop bestelde. Hierdoor zijn we ook gemotiveerd in de toekomst nog meer duurzame stappen te zetten.’
Welke duurzame stappen willen jullie in de toekomst zetten?
‘We willen steeds meer duurzame opties aanbieden, zoals veganistische gerechten en daarnaast duurzamer werken, bijvoorbeeld door het gebruik van QR-codes. Op deze manier willen we niet alleen steeds duurzamer worden, maar ook zorgen dat er altijd een verantwoord verhaal achter de gerechten zit, zodat mensen zich bewust zijn van wat ze eten.’