WITTEVROUWEN – Het Humanistisch Verbond organiseerde op 23 maart in Theaterhuis De Berenkuil het evenement Lente aan Zet. Niet alleen om de komst van de lente te vieren, maar ook om stil te staan bij de invloed van de seizoenswisseling op onze gemoedstoestand.
Doel van Lente aan Zet
‘Lente aan Zet’ is een onderdeel van het bredere concept ‘Seizoen aan Zet’, een initiatief van het Humanistisch Verbond dat vier keer per jaar wordt georganiseerd om stil te staan bij de invloed van seizoenswisselingen op ons welzijn. Het evenement werd dit jaar geleid door theatergezelschap de Gouden Haas. De centrale vraag van het evenement was ‘wat betekent het om steeds weer opnieuw te kunnen beginnen?’ Na de meest grijze winter in bijna veertig jaar zou de komst van deze lente extra betekenis kunnen krijgen.
“Hoe tof is het als je nou eens vier keer per jaar de tijd neemt om echt te kijken naar wat er gebeurt in de natuur om je heen en dat ook aangrijpt als moment om te reflecteren om nog weer eens na te denken over wat je belangrijk vindt.”, aldus Lotte Huijg, programmamanager eco humanisme binnen het Humanistisch Verbond. Lotte vertelt dat het idee achter ‘Lente aan Zet’ is om mensen een kijkje in de natuur te laten nemen en daar verwondering voor te voelen, in de hoop dat de verbinding die zij ervaren ertoe leidt dat ze meer tijd en aandacht aan de natuur besteden.
Theater en Symboliek
Het evenement werd vormgegeven door theatergroep De Gouden Haas, met Gienke Deuten als spreker en begeleider, Tom van der Stelt op de piano en acteur Erwin Boschmans. Ruim vijftig bezoekers zaten in een halve cirkel rondom een groot gouden ei in het midden van de zaal. Dit gouden ei stond symbool voor wedergeboorte en geboortelijkheid. Gienke begint het evenement met een quote van Hannah Arendt, een Duitse filosoof: “Wij zijn niet alleen sterfelijke wezens, maar bovenal zijn we geboortelijke wezens.”
Na de inleiding van Gienke en de theatergroep begint het gouden ei langzaam heen en weer te bewegen. De beweging wordt steeds sneller, totdat uiteindelijk acteur Erwin tevoorschijn komt en de geboorte van een mens uitbeeldt. Later in het evenement knutselen bezoekers hun eigen nest en ei om hun diepste verlangen en wensen vorm te geven. Gienke vertelt daarbij dat voor de Germanen, de godin Ostara de belofte van geboorte was en eieren gezien werden als symbool voor die belofte. Aan het eind gaf iedere bezoeker hun ei aan een vreemde. Met een gezamenlijke afsluiting van Tom en drie keer in- en uitademen kwam het evenement ten einde.
Bezoekers aan het woord
Bezoekers waren zeer tevreden over het evenement, maar hun meningen over de invloed van de lente op hun welzijn verschilden. “Ik vind de winter altijd zo lastig omdat het zo ontzettend donker is. Ik ben dan ook heel blij als het weer lichter wordt. Licht is echt het belangrijkste voor mij. Ik voel me dan vaak vrolijker en heb meer zin om naar buiten te gaan. Dat zijn dingen waar ik ontzettend van geniet,” vertelt Ankie, een bezoeker van het evenement. Marian, ook een bezoeker, heeft een andere kijk: “De lente gaat mij niet veranderen. Ik ben zeker blij met dit weer; ik ga straks lopend naar huis in plaats van met de bus, en daar geniet ik van. In dat opzicht is de lente fijn. Maar als het gaat om echte verandering, dan moet ik het toch echt hebben van innerlijke groei.”