UTRECHT – Uit recente onderzoekscijfers van Discriminatie.nl Provincie Utrecht blijkt dat het aantal meldingen van discriminatie in de provincie Utrecht met 134% is gestegen ten opzichte van 2023. Deze groei is deels te verklaren door de toegenomen bekendheid van de meldpunten en de naamswijziging van de organisatie.
De stijging roept vragen op: komt dit alleen door de verbeterde herkenbaarheid van meldpunten, of is er daadwerkelijk meer discriminatie? In een recent persbericht van Discriminatie.nl Provincie Utrecht worden verschillende spraakmakende gebeurtenissen genoemd die mogelijk hebben bijgedragen aan deze stijging.
Waarom nemen de meldingen toe?
Volgens het persbericht zijn er meerdere oorzaken voor de toename in meldingen: de opening van het landelijke meldpunt voor discriminatie door demissionair minister Hugo de Jonge op 9 januari 2024, de motie van VVD-Kamerlid Bente Becker over het bijhouden van gegevens over culturele en religieuze normen en waarden van Nederlanders met een migratieachtergrond en het grote aantal clusteringmeldingen over dezelfde incidenten.
Michel Aben, consulent discriminatiezaken bij Discriminatie.nl Provincie Utrecht vertelt dat er een aantal dingen erg zijn opgevallen in de cijfers. Het aantal meldingen is vooral gestegen in de openbare ruimte en op de arbeidsmarkt, met op de arbeidsmarkt een verdubbeling van het aantal meldingen. “Wat we ook steeds vaker zien, is dat omstanders een melding maken. Dat was vroeger veel minder het geval,” aldus Aben. Uit de cijfers blijkt verder dat discriminatie op basis van herkomst en huidskleur met 475 meldingen het vaakst wordt gemeld.
“Mensen bagatelliseren discriminatie heel snel, alsof het iets is waar je gewoon overheen moet stappen. Maar discriminatie kan ingrijpend zijn, en als je het niet serieus neemt, kan het grote gevolgen hebben voor iemands geestelijke gezondheid,” zegt Aben.
Discriminatie in Overvecht
Uit cijfers van een inwonerenquête uit 2023 van de Gemeente Utrecht blijkt dat de wijk Overvecht, in vergelijking met andere gebieden in Utrecht, het hoogste percentage inwoners heeft dat discriminatie ervaart, namelijk 29%. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat Overvecht een diverse wijk is, waar relatief veel mensen met een migratieachtergrond wonen in vergelijking met andere wijken in Utrecht.
Radj Ramcharan, een bewoner uit Overvecht, die zelf ook vier uur per week werkt bij Discriminatie.nl Provinicie Utrecht verteld over zijn persoonlijke ervaring met discriminatie. “Als ik ergens loop en ik groet mensen, krijg ik soms geen groet terug. Dat zorgt voor een negatieve sfeer en het maakt indruk op mij,” vertelt Ramcharan. “Veel mensen denken: ‘Wat verwacht je dan?’ of ‘Het heeft toch geen zin om er iets van te zeggen.’”
“Discriminatie wordt steeds erger”
Ramcharan deelt ook een ervaring van zijn zwager, die officier van justitie is: “Hij kwam de rechtbank binnen en moest zijn toga nog aantrekken. Toen de rechter hem zag, een zwarte man die binnenkwam, zei hij dat de verdachten nog niet naar binnen mochten. Mijn zwager liep op hem af en zei: ‘Ik ben de officier van justitie.’ Pas toen bood de rechter zijn excuses aan. Door dat te doen, maakte mijn zwager het bespreekbaar.”
Volgens Ramcharan wordt discriminatie steeds erger. “Het wordt met de dag erger, omdat onze leiders het ook beginnen te roepen, alsof het heel normaal is.” Het gevaar, zegt hij, is dat mensen discriminatie als normaal gaan beschouwen. “Dat kan niet. Het is niet normaal.” Hij benadrukt dat iedereen vooroordelen heeft, maar dat het gevaarlijk wordt als die vooroordelen bepalend zijn in hoe we met elkaar omgaan. “Besteed energie aan het echt leren kennen van mensen,” zegt hij.