OVERVECHT – Afgelopen 22 maart was het de Nationale Opschoondag. Een dag die in de Utrechtse wijk Overvecht hard nodig is. Al jaren klagen buurtbewoners over het afvalprobleem op de straten. Daarom zijn bewoners van Overvecht een initiatief gestart: Schoon Overvecht. Iets wat Schone Stad Coach Robert Camphuysen maar al te graag ziet.
Al jaren trekken buurtbewoners aan de bel over het afvalprobleem in de wijk Overvecht. Op straat liggen naast de vuilcontainers vaak grote bergen met afval. Dit zorgt niet alleen voor een rommelig straatbeeld, maar ook voor overlast, ongedierte en een onveilig gevoel in de buurt. Het probleem lijkt telkens terug te keren, ondanks herhaaldelijke oproepen en maatregelen van de gemeente.
Schone Stad Coach Robert Camphuysen zet zich al jaren in om de stad Utrecht schoner te krijgen. Als schone stad coach informeert hij bewoners over afval en bewustwording. Hij geeft gastlessen op scholen en werkt samen met verschillende bewonersinitiatieven om het afvalprobleem aan te pakken. Volgens Camphuysen ligt de oorzaak van het probleem vooral bij de houding van mensen.
Oorzaak van het probleem
Volgens Camphuysen is het grootste probleem dat mensen te laks zijn. In een wijk als Overvecht is er minder sociale cohesie, waardoor mensen minder om elkaar geven. ‘Binnen de gemeente zijn er duidelijke afspraken gemaakt over het weggooien van afval, maar als mensen hun afval naast de container blijven zetten, werkt dit systeem niet.’ Hij stelt dat de gemeente niet veel meer kan doen dan wat ze nu al doet. ‘De oplossing ligt bij de mensen zelf. Pas als zij zich bewuster worden van hun verantwoordelijkheid, kan het probleem echt worden aangepakt’.
Janne van Malenstein, aanspreekpunt van Schoon Overvecht, is het hier niet volledig mee eens. Zij vindt dat de gemeente de gemakzucht van bewoners faciliteert door alle illegale bijplaatsingen steeds op te ruimen. ‘Wij pleiten voor een ander inzamelsysteem voor grofvuil. Nu is het veel te eenvoudig om chemisch afval en oude koelkasten gewoon naast de containers te dumpen.’
Om dit probleem aan te pakken, lobbyt Schoon Overvecht voor een nieuw afvalinzamelsysteem. Dit initiatief, opgezet door buurtbewoners, zet zich actief in om de wijk schoner te maken. Door samen te werken met vrijwilligers en wijkambassadeurs houden ze de straten zo schoon mogelijk. Ook werken ze samen met Schone Stad Coaches. Camphuysen is blij met dit soort initiatieven. ‘Dit soort samenwerkingen zijn ontzettend belangrijk. Ze helpen bij de bewustwording en laten mensen nadenken over hoe we de buurt schoon kunnen houden.’
Bewustwording door kunst
Naast opruimacties en buurtbijeenkomsten zet Schoon Overvecht ook kunst in als middel om bewustwording te vergroten. Samen met bibliotheek Neude hebben ze de expositie ‘Schoon in de buurt’ opgezet. Dit project is een samenwerking met basisschoolleerlingen en een lokale kunstenaar. Samen versieren ze afvalbakken met kleurrijke stickers. De kinderen bedenken teksten en maken tekeningen, die vervolgens door ontwerper Jaap van der Wel worden omgezet in pakkende posters. Daarna helpen de kinderen met het plakken van de posters, maken ze de omgeving schoon en delen ze hun zelfgemaakte informatiemateriaal met buurtbewoners.