Utrecht Noord

Selecteer Pagina

Utrechtse voetbalclubs werken samen om incidenten op de amateurvelden te voorkomen

Utrechtse voetbalclubs werken samen om incidenten op de amateurvelden te voorkomen

UTRECHT – Op de amateurvelden bij het voetbal zijn er het afgelopen jaar steeds meer incidenten geweest. Voetbalclubs in Utrecht vinden het tijd voor verandering en zijn samen gestart met de campagne CODE030. Deze campagne verenigt de clubs om samen een veilige en leuke omgeving te creëren op de voetbalvelden.

Van de 779.171 gespeelde wedstrijden in het seizoen 2023/’24 van het amateurvoetbal eindigden 1.864 duels in een staking wegens wanordelijkheden en werden er door de KNVB-tuchtcommissie 3.501 zware zaken behandeld. Nog altijd verlopen veruit de meeste wedstrijden zonder problemen, maar zowel op het gebied van stakingen als bij zware tuchtzaken is er sprake van een groei van meer dan 10 procent ten opzichte van het seizoen 2022/’23. Voetbalverenigingen in Utrecht vinden het tijd voor verandering.

Utrechtse voetbalverenigingen hebben samen een campagne gestart tegen het stijgende aantal incidenten op en rondom de voetbalvelden. De campagne begon met vier clubs en dat aantal is al uitgebreid naar 24. Sporting ’70 is een van de clubs die meedoen met de campagne, omdat ook zij vinden dat het tijd is voor verandering. Samen hebben ze huisregels opgesteld die voor elke club gelden. Deze regels gaan allemaal over respect en sportiviteit.’Het is jammer dat er nog steeds vooral aandacht besteed moet worden aan het wenselijke gedrag in plaats van het negatieve gedrag en dat er in het veld en naast het veld nog steeds dingen gebeuren die niet kunnen,’ vertelt Gwen Obels, vicevoorzitter van Sporting ’70.

Gwen ziet zelf ook nog steeds te vaak dingen gebeuren op en naast het veld. ‘We merken dat er toch nog steeds veel ouders zijn die vanaf de zijkant wat roepen richting de scheidsrechter of tegenstander.’ Ze ziet ook dat niemand elkaar aanspreekt op het moment dat dit soort dingen gebeuren en hoopt dat dit verandert. ‘Mensen vinden het gewoon spannend om anderen aan te spreken op fout gedrag, omdat ze bang zijn dat die mensen het dan op hen af gaan reageren.’

Daniel voetbalt al zijn hele leven bij Sporting ’70 en ziet ook dat er de laatste jaren steeds meer incidenten plaatsvinden op de amateurvelden. ‘Het lijkt erop dat sinds COVID voorbij is en er weer normaal gevoetbald kan worden, er steeds meer dingen gebeuren die niet bij het voetbal horen. Waar dat aan ligt, dat weet ik niet,’ vertelt Daniel. Hij is blij dat de clubs hun handen ineenslaan om ervoor te zorgen dat hij in een veilige omgeving kan blijven voetballen. ‘Hoewel ik mij nooit onveilig heb gevoeld op het voetbalveld, ben ik toch blij dat de clubs er meer aan gaan doen om de goede en leuke sfeer te behouden. Voetbal is nou eenmaal de leukste sport ter wereld.’

Het valt Daniel ook op dat veel incidenten te maken hebben met onenigheid over beslissingen van de scheidsrechter of grensrechter. ‘Elk voetbalteam neemt natuurlijk zijn of haar eigen grensrechter mee, waardoor er al snel wordt gezegd dat ze partijdig zijn en de emoties hoog kunnen oplopen.’ Daniel hoopt dat teams ook met elkaar in gesprek gaan over dit soort dingen en hoe ze deze kunnen voorkomen.

 

Over de auteur