UTRECHT – Er is aangekondigd dat het Rijk fors zal bezuinigen op gemeenten in Nederland in 2026. Het Sociaal Plan Bureau heeft naar aanleiding van een recent rapport aangegeven zich zorgen te maken over de bezuinigingen. Om dit tegen te gaan, zijn Groenlinks-PvdA vorige week een petitie gestart genaamd ‘Red de Buurt’. Als de bezuinigen door gaan, betekent dit dat er minder geld is voor lokale voorzieningen zoals Buurthuizen, Bibliotheken, maar ook Jeugdzorg. De bezuinigingen zullen ook invloed hebben op alle wijken in de gemeente Utrecht.
De petitie van Groenlinks-PvdA is bedoeld om mensen, meer een beeld te geven over wat de bezuinigingen voor hun gemeente gaat betekenen. Alleen in Utrecht wordt er al bijna 100 miljoen bezuinigd op de gemeente. ‘Voor veel mensen zullen die bedragen niet veel zeggen, maar als je hoort dat bijvoorbeeld het zwembad moet sluiten of dat het nieuwe buurthuis er niet meer komt, wordt het voor mensen hopelijk concreter dat dit heel gevaarlijk is’, vertelt Ilse Raaijmakers raadslid van de PvdA in Utrecht.
Aangezien Utrecht een grote stad is kunnen ze ook andere manieren bedenken om aan het geld te komen, maar ook deze alternatieven oplossingen zullen voelbaar worden. Er zou hogere belasting kunnen komen op huizen of toerisme, ook zouden bouwprojecten zoals nieuwe wegen tijdelijk kunnen worden uitgesteld. ‘Doordat de gemeente in de afgelopen 10 jaar al gekort wordt, maar wel meer taken erbij krijgt, wordt er op interne organisatie misschien ook nog bezuinigd’, vertelt Raaijmakers. Dit zorgt er weer voor dat je bijvoorbeeld niet zo makkelijk en snel een nieuw paspoort kunt aanvragen.
Door de bezuinigingen worden de sociale voorzieningen zoals een buurthuis dus ook geraakt, dit heeft invloed op heel veel mensen. ‘Sociale initiatieven voor mensen die bijvoorbeeld eenzaam zijn, minder te besteden hebben of ondersteuning doormiddel van taallessen gebeurt vaak in Buurthuizen’, vertelt Raajimakers. Dit soort initiatieven heb je in alle wijken, de gemeente geeft hier geld voor. Vanwege de plannen van het Rijk, moet de gemeente nu op het totale budget van de Sociale Prestatie en Dag Ondersteuning (SPDO) ruim 10% bezuinigen. SPDO is de term die is gegeven aan dat soort activiteiten, die binnenkort door de bezuinigingen minder vaak aangeboden kunnen worden of zelfs in zijn geheel worden geschrapt. ‘Het tekort op de voorzieningen voor SPDO heeft het invloed op alle buurthuizen in de stad, dit gaat echt alle wijken raken’, aldus Raajimakers.
Buurtkamer De Verbinding in Zuilen stelt dat de bezuinigen niet alleen de kwetsbare mensen zal raken, maar bijna alle inwoners in de wijk. ‘Wij zijn voor iedereen in de wijk beschikbaar en mensen weten ons ook te vinden’, vertelt Bernadette Veer van den Broek, van de buurtkamer De Verbinding. ‘Je kan bij ons naar de bingo, bloemschikken, we koken voor mensen, we hebben een hobbyclub en een naaiclub. Alle activiteiten die mensen zelf in brengen organiseren wij’, vertelt Veer van den Broek. Ook zij maken zich erg zorgen over de bezuinigingen die er aankomen, omdat ze dan een stuk minder voor de buurt kunnen betekenen.
Bernadette Veer van den Broek en Ilse Raajimakers hopen beide op een verandering in de bezuinigingsplannen. ‘Ik hoop eigenlijk op een kanteling, dat we meer geld krijgen’, zegt Veer van den Broek. Ook Raajimakers vertelt dat ze hoopt dat het Rijk erop terugkomt.