OVERVECHT – Eind vorig jaar heeft rebellengroep HTS de macht gegrepen in Syrië. Naar aanleiding hiervan heeft Al-Sharaa, leider van HTS, afgelopen zondag een nieuwe overgangsregering gepresenteerd. Volgens de gemeente Utrecht is bijna 35% van de vluchtelingen in Utrecht Syrisch, voor hen kan deze nieuwe regering voor veel verandering zorgen.
Tijdens het regime van Assad heeft Syrië veel geleden, zowel de mensen als de economie. Dit komt door de burgeroorlog, die in 2011 is ontstaan nadat de regering vreedzame protesten heeft onderdrukt met geweld. Hierdoor zijn veel Syriërs gevlucht, onder andere naar Utrecht. Eind 2024 is er een einde gekomen aan de oorlog, nadat de rebellenpartij HTS de macht heeft gegrepen.
Minister Faber van Asiel en Migratie heeft aangekondigd dat de komende zes maanden er geen nieuwe besluiten zullen worden genomen over asielaanvragen vanuit Syrië, maar er zullen ook geen mensen gedwongen teruggestuurd worden.
Of mensen nu sneller naar Syrië teruggaan verschilt per persoon. Hanin Ata en Marah Alnukta wonen beiden in Overvecht en zijn gevlucht vanuit Syrië. Zij vertellen dat ze nu vaker terug zullen keren om familie te bezoeken die ze al ruim 10 jaar niet hebben gezien. ‘Ik ken zelfs mensen die al terug zijn gegaan naar Syrië en die er nu permanent willen blijven. Wel hangt het vaak van de persoonlijke situatie af of ze blijven, sommige hebben in de afgelopen 10 jaar in Utrecht een toekomst opgebouwd’, vertelt Alnukta.
Wel blijft de oude regering een gevoelig onderwerp voor velen. Ondanks de nieuwe regering, waren er nog gewelduitbarstingen in het Westen van het land. ‘Het is al een hoop verbeterd, maar het blijft natuurlijk nog onstabiel’, vertelt Ata. ‘Mijn oma durft bijvoorbeeld de naam van Assad niet over te telefoon te zeggen, omdat ze nog steeds bang is om afgeluisterd te worden. Ook het feit dat de hoofd van de nieuwe regering extreem moslim is, zorgt bij Ata en Alnukta voor onzekerheid. ‘Ik denk wel veel na over de nieuwe regering, zeker omdat het geloof een grote rol in de wetgeving gaat spelen, dat is vaak niet goed. Ik vind dat geloof en wet gescheiden moet zijn’, zegt Alnukta. Toch blijft ze hoopvol, omdat de leden van de nieuwe regering bestaat uit verschillende geloven en vrijheid van meningsuiting en grondrechten voor vrouwen centraal zullen staan in de nieuwe grondwet.
Naast de zorgen zijn ze wel blij met de veranderingen in de regering. ‘Ik ben blij dat Assad weg is, we hebben eindelijk vrijheid en kunnen zeggen wat we willen zeggen. Verandering is goed’, zegt Alnukta. ‘Sinds ik me kan herinneren was er oorlog in Syrië, dat Assad nu weg is, kon ik bijna niet geloven’, vertelt Ata. Na de aankondigingen van de val van Assads regime werd er op meerdere plekken in Utrecht gevierd dat ze bevrijd zijn.