Utrecht Noord

Selecteer Pagina

Soep en witte bolletjes brengt buurtbewoners in Overvecht bij elkaar

Soep en witte bolletjes brengt buurtbewoners in Overvecht bij elkaar

Tafel met soeppan waar de mensen de soep kunnen opscheppen.

Elke eerste maandag van de maand, nadat het luchtalarm afgaat, organiseert het ZIMIHC-theater Stefanus in Overvecht een Soepsirene-middag. Vanaf 12:15 uur kunnen mensen langskomen om samen te eten. ‘Iedereen is welkom om een soepje te eten en te socializen.’

De glazen deuren staan uitnodigend open. Binnen schijnt de lentezon door het blauwe glazen plafond van de gemeenschappelijke ruimte. Aan de muren hangen grote zwart-witfoto’s van artiesten en dansers. Links is de bar waarnaast de tafel met de grote soeppan al klaarstaat. Aan de eerst nog lege houten tafels nemen steeds meer mensen plaats. Van verschillende kleine tafels maken de buurtbewoners een lange tafel. Ongeveer twintig buurtbewoners schuiven aan bij de soepmiddag, voornamelijk ouderen met verschillende culturele achtergronden. Mensen groeten elkaar en schuiven stoelen bij. ‘Hoe gaat het? Lang niet gezien’, klinkt het door de ruimte. Er worden witte bolletjes, gezouten boter en lepels uitgedeeld. Ongeduldig pakken mensen alvast een broodje. Kort daarna wordt de soep geserveerd. Vandaag is het spinaziesoep, legt kok Jilles van der Stoep uit. Na een kort applaus beginnen de meeste deelnemers gelijk met eten. Er wordt opgewekt gepraat en gelachen. De buurtbewoners lijken blij te zijn om elkaar weer te zien. Sommigen blijken elkaar al langer te kennen en praten meteen bij over hun leven. Anderen beginnen voorzichtig een gesprek met hun buurman of buurvrouw. ‘Iedereen is welkom om een soepje te eten en te socializen’, vertelt Van der Stoep.

Ali Authman is projectleider van Soepsirene. Het initiatief bestaat inmiddels al ongeveer twee jaar. Authman legt uit hoe dit initiatief is ontstaan. Samen met STUT Theater heeft het ZIMIHC-theater Stefanus bedacht dat het een mooi initiatief zou zijn om buurtbewoners eens per maand een gratis maaltijd te kunnen geven. ‘We willen naast een theater ook een maatschappelijke functie hebben, zodat ook mensen in armoede kunnen genieten van soep en een broodje.’ Daarnaast vertelt Authman dat het theater met de Soepsirene meer contact met de buurt wil maken. Volgens Authman is het toch wel vaak dezelfde groep mensen die langskomen voor de maaltijd.

Initiatieven als deze soepmiddagen kunnen veel betekenen voor de bewoners van Overvecht. Uit de meest recente cijfers (2023) blijkt namelijk dat 14% van de inwoners van deze wijk (zeer) slecht rondkomt van hun inkomen. Dat is 4% meer dan een jaar eerder en 7% meer dan het Utrechtse gemiddelde.

Audy Haar gaat al langere tijd naar de Soepsirene. ‘Het voordeel van Overvecht is dat je hier bijna overal gratis kan eten’, legt Haar uit. ‘Voor veel ouderen is het wel mooi. Kun je gratis eten.’ Naast een gratis maaltijd kan de Soepsirene bijdragen aan het verbeteren van de sociale cohesie in Overvecht. In 2023 gaven bewoners de wijk een score van 5,0 op sociale cohesie, terwijl het Utrechtse gemiddelde op 5,9 ligt.

‘Kom, we pakken nog een bakkie’, zegt Bert van der Maat. Samen met wat anderen loopt hij naar de soeppan en schept voor hen nog een bakje van de groene soep op. ‘Ik vind het wel grappig’, vertelt Van der Maat over het gezamenlijk eten. Hij komt hier al een halfjaar, bijna elke maand als het uitkomt. ‘Ik kom hier vooral om mensen te leren kennen’, laat Van der Maat weten. ‘Veel mensen vinden deze plek toch wel door middel van mond-tot-mondreclame’, vertelt de vrouw tegenover Van der Maat. ‘Ik hoorde het van anderen, zoals deze man naast mij’, legt ze uit, wijzend naar haar buurman.

Om de hoek van het theater staat Csabha Pingiditzer. Hij is bekend met de Soepsirene middag vandaag in het theater, maar is er zelf niet al te enthousiast over. ‘Ik zou er zelf niet heen willen’,  laat Pingiditzer weten. Hij werkt sinds kort met zijn collega’s in de buurt van het ZIMIHC-theater Stefanus. Pingiditzer begrijpt wel dat mensen naar de soepmiddag gaan, maar zelf is hij niet zo van de sociale gebeurtenissen. ‘Mijn collega’s zijn er wel heen gegaan om de buurt beter te leren kennen’, vertelt Pingiditzer.

Over de Soepsirene zijn de meningen dus verdeeld. Of mensen nu naar de Soepsirene komen voor de gezelligheid of gewoon omdat het gratis is, het draagt in elk geval bij aan het samenbrengen van buurtbewoners in Overvecht.

 

 

Over de auteur

Cara Vissers

Cara Vissers (4 november 2005) komt uit Eindhoven en studeert aan de School voor Journalistiek. Sinds kleins af aan houdt ze al van schrijven en de afgelopen jaren is haar interesse in de journalistiek alleen maar gestegen. Ze luistert graag naar true-crime podcasts en verhalen van mensen, kijkt graag het nieuws, films en documentaires over maatschappelijke onderwerpen en culturen. Cara maakt nieuws over de regio Utrecht-Noord.