Utrecht Noord

Selecteer Pagina

In de Huiskamer van de Wijk in Overvecht wordt eenzaamheid aangepakt: ‘Ik voel me niet meer zo alleen’

In de Huiskamer van de Wijk in Overvecht wordt eenzaamheid aangepakt: ‘Ik voel me niet meer zo alleen’

In de wijk Overvecht Noord in Utrecht helpt het initiatief ‘Oké Nu’ ouderen zoals Anneke (74) om eenzaamheid tegen te gaan door laagdrempelige activiteiten zoals wandelgroepen en koffieochtenden. Deze bijeenkomsten zorgen niet alleen voor gezelligheid, maar ook voor een sterker sociaal netwerk en meer betrokkenheid bij de buurt. Anneke, die voorheen veel alleen was, vertelt: ‘Ik voel me niet meer zo alleen, ik beweeg nu meer en lach veel meer.’ Het initiatief speelt in op de toenemende eenzaamheid onder ouderen in Utrecht, waar 14% van de 65-plussers ernstig eenzaam is.

De Huiskamer van de Wijk is een levendige plek waar bewoners uit Overvecht elkaar ontmoeten tijdens het wekelijkse kopje koffie in de ochtend, of andere activiteiten van Oké Nu. Terwijl de geur van vers gezette koffie zich door de ruimte verspreidt, zitten bewoners aan tafels, lachen en praten over de dagelijkse dingen. Er is een zichtbaar gevoel van saamhorigheid, precies waar Oké Nu naar streeft. Straks gaan de bewoners wandelen, het is lekker weer buiten en de bewoners hebben veel met elkaar te bespreken. Ook Anneke is een bewoner die meeloopt: ‘Ik voel me niet meer zo alleen en dat vind ik heel fijn, ik beweeg nu meer en lach veel meer en ik heb iets te doen,’ vertelt ze, Anneke is 74 jaar oud en doet al een tijdje mee met de activiteiten van Oké Nu.

Oké Nu is een bewonersinitiatief uit Overvecht Noord dat laagdrempelige activiteiten organiseert zoals de koffieochtenden, wandelgroepen en nog veel meer. Vooral voor ouderen en kwetsbare bewoners is de Huiskamer van de Wijk een plek geworden om elkaar te ontmoeten, samen te komen en eenzaamheid tegen te gaan.

In Utrecht ervaart 14% van de 65-plussers ernstige eenzaamheid, en 52% voelt zich wel eens eenzaam. Dit percentage is hoger dan het landelijk gemiddelde, dit is 8,1%. Tussen 2010 en 2016 nam de eenzaamheid onder Utrechtse ouderen toe van 40% naar 56%. Daarbij is het aantal ernstig eenzame ouderen langzaam gestegen van 9% naar 14% sinds 2016.

Ruim vier op de tien Utrechtse 65-plussers die alleen wonen, ervaren emotionele eenzaamheid: zij missen mensen om persoonlijke problemen mee te delen. Gemiddeld is 31% van de ouderen in de stad emotioneel eenzaam. Daarnaast vindt meer dan een derde van de 65-plussers in Utrecht dat ze te weinig sociale contacten hebben. In de wijken Overvecht en Zuid komt eenzaamheid zelfs vaker voor dan in de rest van Utrecht, met hogere percentages van zowel sociale als ernstige eenzaamheid. Deze cijfers komen van de Volksgezondheidmonitor Utrecht.

Deze cijfers benadrukken het belang van initiatieven zoals Oké Nu, die bijdragen aan het verminderen van eenzaamheid en het bevorderen van sociale contacten onder ouderen in Utrecht.

Via haar medebewoner Rita de Nooij kwam Anneke in contact met Oké Nu, en doet nu mee aan activiteiten zoals wandelgroepen, gymnastiek en bingo. ‘Het is altijd gezellig en we lachen veel, vooral tijdens de gymnastiek,’ zegt Anneke. Voor haar is de gezelligheid en het contact met anderen het belangrijkste. ‘De mensen van Oké Nu zijn ontzettend aardig en bedenken leuke dingen voor ons.’

Oké Nu heeft Anneke geholpen haar leven te veranderen. ‘Ik ben niet meer zo vaak alleen, kom vaker mijn flat uit en word minder verdrietig wakker. Ik beweeg nu meer en lach veel vaker.’ Het initiatief heeft haar sociaal netwerk vergroot en haar gelukkiger gemaakt. Door haar deelname voelt Anneke zich meer betrokken bij de buurt. ‘Ik praat mee als ze iets nieuws willen proberen, en ik voel mij minder eenzaam.’

In Overvecht Noord, een wijk met veel oudere bewoners, is eenzaamheid een groeiend probleem. Ook volgens andere cijfers van de gemeente Utrecht is het aantal eenzame ouderen in de wijk in de afgelopen jaren gestegen. Initiatieven zoals Oké Nu spelen hier een cruciale rol in het tegengaan van deze eenzaamheid. Erna, een vrijwilliger, zegt: ‘Eenzaamheid is geen klein probleem, het heeft invloed op de gezondheid en het welzijn van mensen. Dit initiatief geeft mensen een mogelijkheid om weer in contact te komen.’

Voor anderen die twijfelen om mee te doen, heeft Anneke een boodschap: ‘Het is spannend in het begin, maar je wordt meteen opgevangen. Je kunt ook eerst een uurtje komen kijken.’ Ze hoopt dat Oké Nu blijft bestaan en meer uitjes organiseert, zoals een bezoek aan het Keukenhof. ‘Ze mogen nooit stoppen, want wij hebben dit echt nodig.’

Op locatie sprak ik Maxime Knottenbelt ze is vrijwilliger en helpt de ouderen, hieronder kan je ons gesprek beluisteren.

Over de auteur

Sophia Voest

Sophia Voest (Utrecht, 2005). Ze is een echte Utrechter, geboren en getogen. Ze heeft haar hele leven in Utrecht Noord gewoond en is nu student Journalistiek op de HU. Ze is geïnteresseerd in onderwerpen zoals het milieu en klimaat. Ze heeft in de horeca gewerkt maar is nu werkzaam in de thuiszorg.