OVERVECHT – In Overvecht vinden er de afgelopen twaalf jaar steeds minder woninginbraken plaats. In die periode is het aantal inbraken met maar liefst 74,4% gedaald. Hoe komt het dat dit aantal zo sterk is afgenomen?
In de afgelopen twaalf jaar zijn er steeds minder woninginbraken in Overvecht (34.910 inwoners). In 2013 waren er nog 247 inbraken, terwijl dat er in 2024 nog maar 35 waren. Ter vergelijking: ook in Leidsche Rijn (51.078 inwoners) daalt het aantal woninginbraken, maar niet zo sterk als in Overvecht. In 2013 vonden er in Leidsche Rijn 135 inbraken plaats, in 2024 waren dat er nog 48. Bewoner Mohamed is blij dat er eindelijk ook eens iets positiefs wordt gezegd over zijn wijk: “Meestal gaat het alleen maar over de negatieve dingen in Overvecht. Ik ben blij dat er nu ook iets positiefs te melden is. Het gaat de laatste jaren echt beter met de criminaliteit in Overvecht.”
In 2022 was het voor het eerst dat er in Overvecht minder inbraken plaatsvonden dan in Leidsche Rijn. Dat is opvallend, want in 2013 waren er in Overvecht nog bijna twee keer zoveel inbraken. De gemeente probeert al jaren om de criminaliteit in de wijk aan te pakken, en die inzet lijkt nu zijn vruchten af te werpen. Sinds 2019 is de wijkaanpak “Samen voor Overvecht” actief. In 2025 kreeg dit initiatief een nieuwe impuls, met een investering van tien miljoen euro extra. Deze aanpak richt zich op het verbeteren van de leefbaarheid, veiligheid en kansen voor jongeren. Jongerenwerker Soufian Benali van Buurtteam Overvecht merkt de verandering ook: “Je merkt dat er iets veranderd is in Overvecht. De gemeente doet er alles aan om de criminaliteit terug te dringen, en dat lukt steeds beter.”
Een ander belangrijk initiatief is het Wijkakkoord Overvecht uit 2022. Dit akkoord laat zien dat de gemeente serieuze stappen zet op het gebied van veiligheid. In het akkoord staat dat de gemeente wil investeren in de renovatie van oude woningen, zodat deze veiliger worden. Daarnaast worden er nieuwe, inbraakbestendige woningen gebouwd. Ook wordt er meer aandacht besteed aan verlichting, sociale controle en het betrekken van bewoners bij de veiligheid van hun buurt. Dit akkoord is een nadere uitwerking van het Stadsakkoord Wonen en sluit aan bij het eerdergenoemde programma Samen voor Overvecht.
In het wijkplan 2024 ligt de nadruk op vroegsignalering. Daarmee wil de gemeente jongeren en kinderen die risico lopen op problematisch gedrag eerder kunnen helpen. Volgens Soufian zijn dat soort preventieve maatregelen van groot belang: “Het is belangrijk om mensen al op jonge leeftijd te ondersteunen. Zo kun je grotere problemen in de toekomst voorkomen. Het is veel makkelijker om iemand te helpen vóórdat die de fout in gaat dan achteraf.”
Inwoners van Overvecht zien dat het de goede kant op gaat, maar weten ook dat er nog genoeg te doen is. Toch overheerst het optimisme. “Als de gemeente zo doorgaat zoals het de laatste tijd gaat, zie ik de toekomst rooskleurig tegemoet,” vertelt Mohamed met een glimlach.