Utrecht Noord

Selecteer Pagina

Een wijk vol werelden: verbinding begint bij de kinderen

Een wijk vol werelden: verbinding begint bij de kinderen

Wijkfeest 'De Wereld' in Tuinwijk

Diversiteit in de wijk: Het belang van integratie op jonge leeftijd

In een tijd waarin samenleven in diversiteit steeds belangrijker wordt, begint integratie vaak al op jonge leeftijd. Niet alleen op school, maar juist ook daarbuiten – op plekken waar kinderen elkaar ontmoeten, samen spelen en samen leren. In de Utrechtse wijk tuinwijk wordt daar actief op ingezet tijdens het derde wijkfeest stond het thema “De Wereld” centraal. Een breed thema, waarin ruimte is voor alle culturen en verhalen die in de wijk leven. Het draait om ontmoeting, cultuur en verbinding. Het feest brengt kinderen van verschillende scholen en achtergronden samen, met als doel: elkaar beter leren kennen en elkaars verschillen omarmen. Maar hoe breng je al die werelden samen in één feest? En wat betekent zo’n initiatief écht voor de kinderen, ouders en de buurt? Elsje Keijzer, betrokken bij de organisatie van het wijkfeest, vertelt hoe het idee tot leven kwam, wat het teweegbracht in de wijk en wat we kunnen verwachten van de volgende editie.

Waarom hebben jullie gekozen voor het thema “De Wereld”?
“Er stonden vier wijkfeesten gepland. Ik ben zelf pas ingestroomd bij wijkfeest drie en vier, dus de thema’s lagen toen al vast. Die zijn gekozen door de initiatiefnemers: de Dr. Bosschool, De Fakkel, buurthuis De Leeuw en het Cultuurknooppunt. Zij hebben samen het traject opgezet en de thema’s bepaald.
Ik denk dat ‘De Wereld’ juist is gekozen vanwege de culturele achtergronden in de wijk. Het is hier echt heel veelzijdig. En omdat we verbinding willen creëren, is ‘De Wereld’ een heel mooi thema. Daarmee kun je letterlijk de hele wereld laten zien.”

En hoe was het feest?
“Ja, dat was echt een succes. Het idee was dat we na het schoolfeest van De Fakkel het hele schoolplein zouden vullen met picknickkleedjes. Dat iedereen even wat kon eten, om daarna door te gaan naar het wijkfeest. Alleen… het regende. Dus niemand had zin om daar te blijven zitten. Gelukkig is iedereen even naar huis gegaan om te eten, en kwamen ze daarna gewoon terug. Het is dus helemaal goed gekomen.
Het feest is lekker doorgegaan. De kinderen gingen enthousiast langs alle geplande workshops. En dat zag je vooral bij de afsluiting: je hebt natuurlijk veel workshops waar kinderen verspreid aan meedoen, maar pas op het eind zag je hoeveel er in totaal hadden meegedaan. We waren heel blij met de opkomst — het waren er meer dan de vorige keer. Dus dat is echt top.
Er waren zowel workshops in rondes als inloopworkshops, en alles liep soepel. De kinderen van kinderopvang BLOS waren in drie groepen verdeeld en deden automatisch met alle workshops mee. Maar ook de andere kinderen deden overal enthousiast aan mee. Eigenlijk was alles eerlijk verdeeld, iedereen deed gewoon met alles mee.”

Hoe draagt het wijkfeest bij aan de verbinding tussen verschillende culturen?
“Het wijkfeest was een kans om kinderen van twee basisscholen — die normaal niet veel met elkaar samenwerken — echt samen te brengen. De workshops waren gericht op samenwerking. Activiteiten zoals dansen op muziek uit andere landen en het versieren van de wereldbol-piñata (die we bewust niet stukgeslagen hebben, omdat het niet goed voelde om ‘de wereld’ kapot te maken) hielpen de kinderen elkaar beter te leren kennen.
Ze kwamen niet alleen meer over elkaar te weten, maar ook over elkaars culturen. En dat zorgt voor echte verbinding — en dat is volgens mij goed gelukt.
We hebben gekeken naar welke culturen er allemaal op de scholen vertegenwoordigd zijn, en dat bleken er maar liefst twintig te zijn. Dat is echt heel tof. De Fakkel had ook een project waarbij elke klas een land onderzocht, zoals India of Brazilië. Zo leerden kinderen over gewoonten en gebruiken van andere landen. Het wijkfeest was daarmee niet alleen een vorm van samenwerking, maar ook een kans om de culturele rijkdom van de wijk te ontdekken en te waarderen.”

Is het belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd al met meerdere culturen in aanraking komen?
“Ja, absoluut. Je ziet dat kinderen op die leeftijd nog heel open zijn, dus het is juist dan belangrijk. Wat jij gewend bent, hoeft niet de standaard te zijn. Door kennis te maken met andere culturen verbreed je je perspectief. Het helpt kinderen te begrijpen dat er meerdere manieren zijn waarop mensen dingen doen, en dat dat niet verkeerd is.
Het maakt ze ruimdenkender, en dat is waardevol voor hun persoonlijke ontwikkeling én voor hoe ze met anderen omgaan.”

Wat is het thema van het volgende wijkfeest?
“Het volgende feest is op 27 juni en heeft het thema ‘De Kunsten’. Dan gaat het meer om kunst, in de breedste zin van het woord. Van schilderen tot muziek en theater.
Ik hoop dat het net zo’n succes wordt als dit feest, en dat de kinderen opnieuw volop kunnen genieten van creatieve activiteiten en de verbinding met elkaar.
Ik ben blij met de impact die de wijkfeesten tot nu toe hebben gehad. Het is een prachtige manier om de buurt sterker te maken.”

Over de auteur

Ymke Reindersma

Ymke Reindersma is 17 jaar oud en is een eerstejaars student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Ze weet nog niet precies waar haar journalistieke ambities liggen.