Utrecht Noord

Selecteer Pagina

Vrijheidsmaaltijd Zuilen met dubbele betekenis

Vrijheidsmaaltijd Zuilen met dubbele betekenis

Esther Burgmeijer (links) en haar collega Leny Nieuwendijk (rechts) in het clubhuis van Stichting Samen Zuilen

ZUILEN- Stichting Samen Zuilen is afgelopen maanden bezig geweest met het organiseren van de Vrijheidsmaaltijd. Deze staat in het teken van 1275 jaar Zuilen én het vieren van 80 jaar bevrijding nadat Nederland in de Tweede Wereldoorlog bezet werd door nazi-Duitsland. Bij het organisatieproces kwam volgens de stichting “heel wat kijken.”

“De vrijheidslunch van aankomende maandag is onderdeel van 1275 jaar Zuilen. Daar zijn we vorig jaar april mee begonnen”, zegt Leny Nieuwendijk, van Stichting Samen Zuilen, dat deze maaltijd organiseert. Deze maaltijd wordt georganiseerd om het 1275 jarig bestaan van de wijk in Zuilen te vieren. “Maar omdat Bevrijdingsdag dit jaar een vrije dag is, was het aantrekkelijk om daar ook iets mee te doen. En dus telt de maaltijd ook mee voor het vieren van de bevrijding van de Duitse bezetter”, legt Nieuwendijk uit.

“Eerst was het plan om de Big Band en een Rock-‘n-roll band te laten optreden op een podium, op het grasveld. En Oudhollandse spelletjes te doen. Later is de gemeente Utrecht begonnen met het uitzetten van de Vrijheidsmaaltijden in de wijken, toen hebben we die maaltijden aan ons programma toegevoegd.”Om dit evenement te organiseren, moesten er eerst vergunningen worden aangevraagd. “Dat moest vier maanden van tevoren en de vergunning die we hebben aangevraagd, is een gecombineerde voor 4 & 5 mei”, vertelt ze verder.

Leny’s collega Esther Burgmeijer vult aan: “Ik heb veel contact gehad met de Colour Kitchen, het restaurant bij het Vorstelijk Complex, waar maandag de vrijheidsmaaltijd wordt georganiseerd op het nabijgelegen grasveld. Aan The Coulor Kitchen hebben we gevraagd of zij de soep konden maken, op onze kosten. Die kosten worden weer vergoed door het Nationaal Comité 4 & 5 mei, die dat wilden doen. Dus de Color Kitchen zal de soep maken en uitserveren en wij verzorgen het brood en de smeersels.”

Symbolische waarde van soep eten

Het eten van soep op Bevrijdingsdag wordt door het Nationaal Comité 4 & 5 mei vergeleken met het nuttigen van oliebollen tijdens oud en nieuw. Zelf denken Nieuwendijk en Burgmeijer dat soep eten tijdens Bevrijdingsdag “een verbindende functie heeft.” Zij streven ernaar om oud en jong samen aan tafel te krijgen. “Of dat helemaal gaat lukken, weet ik niet. Tot dusver staan er meer ouderen dan jongeren op de inschrijflijst, maar ik heb heel stiekem ook mijn eigen kinderen ingeschreven. En ik hoop dat mijn nichtjes erbij zijn, die nog jonger zijn dan mijn kinderen”, zegt Burgmeijer.

Over de verbinding die de Vrijheidsmaaltijd moet brengen, vult Nieuwendijk aan: ‘’we hebben ook de place-mats binnengekregen waarop de vraag staat: wat betekent vrijheid voor jou?, zodat bezoekers dat zelf op kunnen schrijven. En daarnaast liggen er kaartjes met vragen over hoe goed jij je buurman of buurvrouw aan tafel nu eigenlijk kent.”

Stilstaan bij vrijheid

Zoals de vraag “wat betekent vrijheid voor jou” maandag op de placemats zal staan bij de Vrijheidslunch, vraagt ook het Nationaal Comité 4 & 5 mei aandacht op hun site om hier over na te denken. Het Nationaal Comité vindt het belangrijk om stil te staan bij onze eigen vrijheid, omdat vrijheid elders op de wereld niet vanzelfsprekend is.” Daarmee doelt de organisatie van de Nationale Dodenherdenking en de Bevrijdingsfestivals bijvoorbeeld op de oorlogen in Oekraïne en de Gazastrook. Ook bij de herdenking in Zuien zal worden stilgestaan bij de gebeurtenissen van nu.

“Voor de herdenking die hier wordt gedaan hebben mijn nichtje van elf jaar en een vriendinnetje samen met mij een gedicht gemaakt over de Tweede Wereldoorlog, dat door mijn 19-jarige dochter zal worden voorgedragen. Daarin gaat het over naar elkaar omkijken, omdat oorlog niet ver weg is, maar ook een stukje over de transporten van groepen mensen die niet aan Duitse normen voldeden, naar concentratiekampen. (joden, Roma’s, Sinti’s, homoseksuelen en gehandicapten.)  En dat alles aan oorlog fout is, ook de politieke kant ervan. zij beseffen dat op deze leeftijd al”, legt Burgmeijer uit.

Beleving tachtig jaar bevrijding

Over hoe de Vrijheidsmaaltijd van aankomende maandag onder bewoners van het Vorstelijk Complex leeft, kan Burgmeijer niets zeggen. Wel zegt ze dat er “mogelijk bewoners aan tafel zitten die de Tweede Wereldoorlog meegemaakt kunnen hebben, of anders de verhalen van familie wel meegekregen zouden kunnen hebben. De leeftijden van mensen die komen lunchen, hebben we niet in beeld, maar de verhalen van de oorlog, kunnen ook in een kinderjeugd hebben doorgespeeld”, besluit ze

De Vrijheidslunch, in de tent nabij het Vorstelijk Complex, vindt plaats op maandag 5 mei en begint om 12:00.

 

Over de auteur

Lucas Meyland

Lucas Meyland is een betrokken journalist. Momenteel studeert hij op de School voor Journalistiek in Utrecht. Het liefst schrijft hij over maatschappelijk relevante onderwerpen, maar Lucas is ook graag met de sportwereld bezig. Zijn maatschappelijke betrokkenheid als journalist hoopt hij komend halfjaar verder te ontwikkelen door het maken van verschillende verhalen in Hilversum. Heb je vragen of tips voor verhalen? Mail gerust naar lucas.meyland@student.hu.nl