In de voorjaarsnota kwam naar voren dat er 200 miljoen wordt uitgetrokken door de overheid om de energiebelasting naar beneden te halen. Dit zorgt ervoor dat een huishouden ongeveer 20 euro extra bespaard per jaar op hun energierekening. Sander de Wilde is technisch manager bij het energiebedrijf Enoma. Heeft deze verandering veel impact en hoe gaan energiebedrijven hiermee om?
Wat voor bedrijf is Enoma?
Enoma is in principe een totaalverduurzamer, dit betekent dat wij geen apparaten installeren die gas gebruiken. Ook richten wij ons op de zakelijke markt, wij verkopen onder andere: Zonnepanelen, warmtepompen, laadpalen. Eigenlijk alles wat met elektra of met verwarming te maken heeft en duurzaam is verkopen wij. Het bedrijf is voorgekomen uit een ander bedrijf dat al 10 jaar bestaat. Enoma zelf bestaat nu 2 jaar lang.
Wat betekenen de veranderde energieprijzen door de verlaagde energiebelasting voor jullie bedrijf en klanten?
Ja, kijk wij zijn eigenlijk een bedrijf dat vooral zich verduurzaming richt. En dan is het vooral van het gas af. Dus ja, het zou voor ons beter zijn als de gasprijs heel hoog is en de elektra prijs heel laag. Dus als er meer duurzame energie wordt opgewekt en het rendabel is om over te stappen. En dan snap ik wel dat de energiebelasting voor gezinnen omlaaggaat. Maar dat zou voor bedrijven hoger moeten blijven. Dat is voor ons makkelijker om nog te verkopen. Want ons verdienmodel, onze klanten, die halen we uit mensen die willen verduurzamen. Maar vooral ondernemers willen geld besparen. En momenteel bespaar je dat niet echt met zonnepanelen of met warmtepompen. Uiteindelijk wel als je het goed doorrekent, maar het wordt niet goed gestimuleerd.
Wat denk je dat de gevolgen zijn van deze maatregelen voor de investeringen in duurzame energie in uw bedrijven en in het algemeen?
Nou, er zijn heel veel factoren waardoor het nu minder is. Dit is er eentje van, maar ik denk dat het totale. Het is niet echt een klimaatbeleid nu, sturend op minder energie gaan verbruiken voor bedrijven. Er zijn wat kleinere maatregelen, maar dit is wel iets waar het is een lastige markt op dit moment. Ik denk dat deze regering niet voor een duurzame wereld gaat. Er zijn extra vergunningen afgegeven om sneller te gaan boren naar gas op de Noordzee. Dus dan wordt het gas nog goedkoper, dus dan wordt het nog minder duurzaam. Hierdoor wordt hele markt wordt getroffen. Dus er is wel een concurrentie met gas. Hierdoor verliezen we nu offertes aan gasketels. Dus dan zeggen wij hoeveel een warmtepomp kost. Vaak is dit nog te veel geld en hangen mensen gewoon een nieuwe gasketel aan de muur. Dan ga je daar weer 20 jaar mee vooruit. Ja, dat is zonde.
Hoe denkt u dat de belastingverlaging in de lange termijn gaat uitpakken?
Nou, ze zouden dit gewoon veel meer moeten koppelen aan verduurzaming. En ook mensen stimuleren om duurzamer te gaan verwarmen. Want uiteindelijk hou je daar meer aan over. Als je op een duurzame manier verwarmt, je hebt bepaalde bedrijfsprocessen die moet je met gas blijven doen. Of het is daar nog veelte duur om het anders te doen. Bijvoorbeeld chemische fabrikanten, staalovens of distilleerderijen. Je kan ook niet altijd op stromen. Als je die bedrijven dan op gas doet, dan wordt het kleine beetje gas wat we hebben daar beschikbaar voor gesteld. Als de rest elektrisch wordt verwarmd en dan duurzaam is. Dan win je veel meer dan dat je nu gewoon zorgt dat het voor iedereen goedkoper is. Omdat dat de makkelijkste oplossing was.