Utrecht Noord

Selecteer Pagina

Mantelzorgers in Utrecht raken steeds vaker overbelast

Mantelzorgers in Utrecht raken steeds vaker overbelast

UTRECHT – Het aantal mantelzorgers in Utrecht groeit. Naar schatting zorgen ruim 125.000 Utrechters structureel voor een naaste. Vooral in wijken als Leidsche Rijn, Vleuten en Overvecht zijn mantelzorgers actief. De druk op hen neemt toe, met uitval en overbelasting tot gevolg.

De meeste mantelzorgers zijn tussen de 45 en 65 jaar oud. Ze combineren de zorg vaak met werk, een gezin of andere verantwoordelijkheden. “Vooral regeltaken en de zwaarte van de zorg maken het moeilijk,” zegt Melissa van Mantelzorg Utrecht. “Ongeveer 9 procent van de mantelzorgers raakt overbelast. Soms leidt dat zelfs tot ziekte of stoppen met werk.”

Ook jonge mantelzorgers, zoals scholieren en studenten, kampen met deze druk. “Zij vallen sneller buiten beeld, daarom hebben we voor hen een apart aanbod,” zegt Melissa. Vooral zorg bij complexe situaties, zoals dementie, zorgt voor extra psychische belasting. Volgens Mantelzorg Utrecht wordt de impact van mantelzorg vaak onderschat. “Je hele leven draait er soms omheen.”

De GGD regio Utrecht ziet dezelfde trend. Uit eerder onderzoek blijkt dat veel mantelzorgers behoefte hebben aan meer informatie en ondersteuning. In een recent persbericht noemt de GGD de toenemende belasting van mantelzorgers “zorgwekkend”. De oorzaken zijn complex, maar de gevolgen zijn duidelijk: mentale overbelasting, fysieke klachten en uitval.

Mantelzorg Utrecht biedt verschillende vormen van hulp: cursussen, advies, lotgenotencontact en waardering. Toch bereikt de organisatie niet iedereen. “Werkende mantelzorgers en ouders van kinderen met een beperking missen we vaak. Er is meer geld nodig om deze groepen beter te ondersteunen,” aldus Melissa. De gemeente Utrecht is opdrachtgever én grootste financier van de organisatie. “Zij zijn zich steeds bewuster van de impact van mantelzorg, maar de middelen blijven beperkt.”

Door de vergrijzing neemt het aantal zorgbehoevenden toe. Tegelijk raakt de rek er bij mantelzorgers uit. “Er wordt steeds meer van ze verwacht, maar daar zit een grens aan,” zegt Melissa. “Zonder betere ondersteuning lopen we vast.”

Mantelzorgers vangen veel zorg op die anders bij de overheid terechtkomt. Toch krijgen zij daar lang niet altijd erkenning of hulp voor. Volgens Mantelzorg Utrecht is meer bewustwording nodig. “Als we niets veranderen, houden we het niet vol.”

Over de auteur

Ymke Reindersma

Ymke Reindersma is 17 jaar oud en is een eerstejaars student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Ze weet nog niet precies waar haar journalistieke ambities liggen.