OVERVECHT – De Utrechtse ijssalon van Carlina De Lorenzo in de wijk Wittevrouwen staat bekend om haar lange wachtrijen en originele acties voor het goede doel. Op zomerse dagen kan de wachttijd oplopen tot een uur, terwijl klanten toch blijven komen voor het ambachtelijke, minder zoete ijs. “IJs blijft een klein feestje,” zegt Carlina De Lorenzo. De ijssalon is belangrijk voor de buurt, omdat mensen er samenkomen. Ze maken ijs met minder suiker en doen veel voor goede doelen, ook jonge mensen zoals de 16-jarige Isa werken er graag.
Veel publiek ondanks wachtrijen
Op een zomerse dag loopt de wachttijd bij de ijssalon van Carlina De Lorenzo soms op tot een uur, maar toch blijft het publiek toestromen. In de ijssalon aan een smalle straat in Wittevrouwen staan de bakken ijs keurig uitgestald onder het licht van grote ramen. Vandaag is het relatief rustig, maar De Lorenzo weet wat er gebeurt zodra de zon echt doorbreekt. “Op een zomerse dag staat hier een rij van veertig minuten tot een uur,” vertelt ze. De populariteit is zelfs zo groot dat de straat deels is aangepast om de drukte beter te kunnen opvangen. Toch is er ook een alternatief: online bestellen en het ijs ophalen uit een vriezer, al maakt bijna niemand daar gebruik van. “Ik denk dat mensen het toch leuk vinden om hierbinnen te komen en een praatje te maken.”
Ambachtelijk ijs met minder suiker
Carlina De Lorenzo onderscheidt zich door haar ambachtelijke ijs met minder suiker, zonder concessies te doen aan smaak. In tegenstelling tot veel ijssalons die nieuwe trends volgen met bijzondere toppings of rare smaken, kiest De Lorenzo bewust voor eenvoud en kwaliteit. “We maken geen variaties puur om hip te zijn,” zegt ze. “Maar we willen wel dat het ijs steeds lekkerder wordt. Daarom hebben we bijvoorbeeld het suikergehalte flink verlaagd.” Volgens haar proef je daar niets negatiefs van. “Het ijs is nog minstens zo lekker, anders zou ik het niet verkopen.” Medewerker Isa, die al een lange tijd in de ijssalon werkt, merkt dat klanten nieuwsgierig zijn naar nieuwe smaken, maar wel kwaliteit verwachten.
Meer dan een ijssalon: sociaal middelpunt
De ijssalon speelt een belangrijke rol in de buurt, met maatschappelijke acties en een plek waar mensen samenkomen. Naast ijs verkopen, ziet De Lorenzo haar zaak ook als een plek waar de buurt samenkomt. “Het is echt een sociaal middelpunt,” zegt ze. Die rol blijkt ook uit de initiatieven die ze organiseert. Zo gaat op de eerste dag van het seizoen de volledige omzet naar een medisch onderzoek. Daarnaast heeft De Lorenzo acties opgezet voor mensen die anderen helpen, zoals vrijwilligers en verpleegkundigen. “We gaven hun ijs in ruil voor een goede daad. Ze mochten zelf kiezen waarvoor, zoals boodschappen doen voor een buurvrouw of iets organiseren in een bejaardentehuis.” Isa ziet hoe belangrijk die betrokkenheid is. “Ik denk dat dit echt een plek is waar mensen samenkomen en dat het economisch ook goed is voor de buurt,” zegt ze.
Toekomst vol vertrouwen
Carlina De Lorenzo ziet een Goede toekomst voor haar ijssalon en overweegt zelfs een nieuw boek met ijsrecepten. Hoewel er steeds meer ijssalons bijkomen, heeft De Lorenzo vertrouwen in de toekomst. “Voor ijs blijft altijd ruimte. Het is een klein feestje,” zegt ze. Ze merkt wel dat sommige nieuwe ondernemers het ijsvak vooral zien als een gewone baan, terwijl ze zelf gelooft in vakmanschap en passie. Dat blijkt ook uit haar personeelsbestand. “Hier werken veertig parttimers en ik heb nog een wachtlijst van twintig mensen die hier willen werken. Terwijl ik van collega’s hoor dat ze amper personeel kunnen vinden.” Plannen voor grote veranderingen heeft ze niet meteen, maar een derde boek met ijsrecepten ziet ze wel zitten. “We hebben er al twee en die verkopen goed,” vertelt ze met een glimlach. Isa beaamt dat het werk soms zwaar is, maar vooral leuk. “Het is hier altijd gezellig. Zeker als mensen blij de deur uitgaan met hun ijsje.”