ZUILEN – Het is zomer, en dat betekent dat de brandweer zich moet voorbereiden op meer meldingen en grotere risico’s. “De zomers worden steeds droger en heter. Daar moeten we rekening mee houden,” zegt Jeroen. Sinds 1 juni is de zomer officieel begonnen, en dat merken ze bij de brandweer. “We zien elk jaar dat de zomer drukker is,” legt Jeroen uit. “Droogte, hoge temperaturen en meer mensen buiten zorgen voor meer kans op branden. We hopen natuurlijk dat het rustig blijft, maar we bereiden ons voor op het ergste.”
“Een klein vuurtje kan snel een grote brand worden”
Jeroen Soeterik, bevelvoerder bij de brandweer van Zuilen wijst erop waar het gevaar het grootst is. “Een weggegooide sigaret, een barbecue of een klein kampvuurtje kan daar snel een grote natuurbrand veroorzaken, vooral als het droog en winderig is.” Dave, ook bevelvoerder bij de brandweer: “Het kan altijd gebeuren dat een klein vuurtje uitgroeid tot een flinke brand. Het gaat soms sneller dan je denkt. Mensen beseffen niet altijd hoe droog gras of struiken kunnen zijn.” Daarom oefent de brandweer extra vaak in de zomermaanden. “We trainen situaties waarbij we geen water uit een brandkraan kunnen halen, bijvoorbeeld in natuurgebieden,” zegt Dave. “Dan moeten we werken met grote watertanks die we meenemen op onze voertuigen, of we maken gebruik van speciale apparatuur die hitte op afstand kan meten.”
Meer drukte door festivals en vakanties
De zomer is niet alleen droger, maar ook drukker. Overal zijn festivals, evenementen en mensen trekken massaal naar buiten. Dat zorgt voor extra risico’s. “Er zijn meer barbecues, vuurkorven, kampvuurtjes. Dat is gezellig, maar kan ook gevaarlijk zijn,” legt Jeroen uit. “En als het misgaat, kan het snel groot worden.”
De brandweer werkt daarom veel samen met de gemeente Utrecht en organisatoren van evenementen. “We geven vooraf advies over brandveiligheid bij grote feesten,” zegt Dave. “Denk aan hoe je vluchtroutes vrijhoudt of waar je wel en niet mag barbecueën.” Toch is het soms puzzelen om genoeg mensen op de wagen te krijgen. “In de zomer hebben veel collega’s vakantie,” zegt Dave. “Maar we moeten wel altijd klaarstaan. Daarom plannen we onze diensten goed in en zorgen we dat er genoeg mensen beschikbaar zijn.”
Liever voorkomen dan blussen
Beide brandweermannen benadrukken dat ze liever branden voorkomen dan blussen. “Ons werk is niet alleen uitrukken met sirenes,” zegt Jeroen. “We zijn ook veel bezig met voorlichting. We vertellen mensen wat ze kunnen doen om brand te voorkomen.” Zo geven ze tips via social media, en gaan ze in gesprek met buurtbewoners. “Dat je geen vuur mag maken in natuurgebieden, hoe klein het ook lijkt.” legt Dave uit. De brandweer werkt ook samen met organisaties zoals Staatsbosbeheer. “Als er toch een natuurbrand uitbreekt, moeten we snel handelen,” zegt Jeroen. “Daar hebben we duidelijke afspraken over. We oefenen die scenario’s regelmatig, zodat iedereen weet wat hij moet doen.”
Zomers zijn niet meer zoals vroeger
Toch blijven de mannen positief en kalm. “We zijn goed voorbereid,” zegt Jeroen. “Maar we kunnen het niet alleen. Mensen moeten zelf ook opletten. Als iedereen een beetje voorzichtig is, kunnen we samen veel ellende voorkomen.” Dave vult aan: “We zijn er altijd, dag en nacht. Maar we hopen natuurlijk dat we deze zomer zo weinig mogelijk hoeven uit te rukken.”