Het Huis Utrecht heeft afgelopen zomer laten weten haar deuren definitief te moeten sluiten. Tegen groot verdriet van haar gemeenschap liet Het Huis weten dat zij geen subsidies meer kregen van de gemeente Utrecht. Het Huis bestaat voor 50% uit eigen inkomsten en 50% uit overheidssubsidies, en zonder die subsidies kan het niet meer bestaan.
Veel groepen die niet binnen de norm vallen kunnen elkaar gemakkelijker vinden door de verbinding bij Het Huis. Het is een plek van ontmoeting voor jonge makers en kunstprofessionals, met samenwerkingen met de HKU en Universiteit Utrecht, wie de overstap naar de theaterwereld wat makkelijker maken dankzij de connecties die hier worden opgebouwd. Er zijn geen alternatieven voor Het Huis Utrecht, wat betekent dat deze unieke plek voor het opbouwen van een gemeenschap verdwijnt. “Het is heel erg gefocust op community en learning, wat betekent dat iedereen die hier heeft ‘geresideerd’ in een community terecht komt van andere makers” Aldus Gabrielle Waal, manager marketing en communicatie.
Het team van Het Huis Utrecht heeft aangegeven hard te hebben gewerkt aan het toch nog kunnen laten bestaan, maar helaas is er geen reëel alternatief gevonden. Zij zaten onder de zaaglijn voor subsidies van de Gemeente Utrecht, wat betekent dat zij wel subsidiabel geacht waren maar dat er geen geld meer over is.
Het Huis Utrecht kent een lange geschiedenis van meer dan 25 jaar. Het is oorspronkelijk ontstaan vanuit het Huis en Festival a/d werf. Dit was een productiehuis dat moest sluiten vanwege bezuinigingen op subsidies. Hierdoor fuseerde het festival met Springdance, waarna ze samen Het Huis Utrecht vormde.
Desondanks dit treurige nieuws gaan de deuren van Het Huis toch nog open. Zij willen hun geplande programma afmaken, en daarna het jaar passend eindigen om eer te doen aan 11 jaar lang Het Huis.
Eline Molay sprak met bezoekers van een dansvoorstelling bij Het Huis Utrecht over de sluiting.