Utrecht Noord

Selecteer Pagina

De heuvel van kleding in Griftpark als waarschuwing voor overconsumptie

De heuvel van kleding in Griftpark als waarschuwing voor overconsumptie

Begin augustus heeft kunstenaar Pet van Luijtgaarden de heuvel in het Griftpark in Tuinwijk bedekt met tweedehands kleding, hij wilt duidelijk maken wat we veroorzaken met overconsumptie, ook wel fast fashion genoemd. Dit houdt in het massale en razendsnelle produceren, gebruiken en afdanken van kleding. Dit leidt tot CO2-uitstoot, microplasticvervuiling en vervuiling van grond en water. Wat is de kijk van de consument hierop?

Op 10 augustus heeft van Luijtgaarden geprobeerd meer bewustwording te creëren door de heuvel in het griftpark volledig te bedekken met tweedehands kleding. Van zaterdag tot zondag was het kunstwerk te zien. Hij wilt mensen inspireren om duurzamer om te gaan met kleding.

Pet heeft 10 jaar geleden ook een kunstproject gehouden over hetzelfde onderwerp, bij het Kröller-Müller Museum in Otterlo. Bij dit kunstwerk werd wederom een circel van kleding gevormd, met hetzelfde doel: de overconsumptie aan de orde brengen.

Isis Uittenbogaard is een consument en koopt wekelijks nieuwe kleding, ze kiest regelmatig voor fast fashion merken. Ze is ervan bewust dat het niet goed is, maar zegt ook: ‘’Onbewust ga ik mee in de trends, als iedereen er op een bepaalde manier uitziet wil ik daar toch in mee gaan.’’

Isis is zich niet volledig bewust van de milieu-impact van fast fashion, maar gelooft dat zelfs als jongeren hier meer kennis over zouden hebben, dit hun koopgedrag waarschijnlijk niet zou veranderen. Volgens haar zijn jongeren voornamelijk gericht op hun uiterlijk en mode, en besteden ze weinig aandacht aan de milieuproblematiek. Ze denkt dat de wens om er goed uit te zien voor hen belangrijker is dan het verminderen van vervuiling of het maken van duurzamere keuzes.

Er zijn natuurlijk alternatieven, zoals Vinted of tweedehands winkels. Ook kan je kleding dat je niet meer draagt doneren aan het leger des heils, het in een textiel container gooien of verkopen!

Over de auteur

Sophia Voest

Sophia Voest (Utrecht, 2005). Ze is een echte Utrechter, geboren en getogen. Ze heeft haar hele leven in Utrecht Noord gewoond en is nu student Journalistiek op de HU. Ze is geïnteresseerd in onderwerpen zoals het milieu en klimaat. Ze heeft in de horeca gewerkt maar is nu werkzaam in de thuiszorg.