Utrecht Noord

Selecteer Pagina

Studenten winnen vaak conflicten met verhuurders

Studenten winnen vaak conflicten met verhuurders

UTRECHT – Studenten en woningdelers winnen vaak conflicten tegen hun verhuurders bij de huurcommissie. Het beloont dus om naar de huurcommissie te stappen.

De huurcommissie heeft van 2019 tot en met twee september van dit jaar 1054 zaken in Utrecht behandeld. Hieruit blijkt dat 81% van de huurders volledig gelijk krijgt, terwijl de verhuurder in slechts 10% van de zaken volledig gelijk krijgt. In de overige zaken kregen beide partijen gelijk. Dit blijkt uit cijfers die het ANP opvroeg bij de huurcommissie. Van alle steden in Nederland heeft Utrecht de meeste zaken.

In ongeveer één op de drie zaken betaalden huurders meer huur dan eigenlijk is toegestaan. De huurcommissie bepaalt hoeveel een kamer ongeveer mag kosten, dit doen zij aan de hand van een puntensysteem. Dit puntensysteem zorgt ervoor dat aan ieder puntenaantal een maximale huurprijs is gekoppeld. Hierdoor kan de huurprijs soms flink dalen, zoals in Rotterdam, waar de prijs van een kamer van 600 euro naar 250 euro ging. Het loont dus om naar de huurcommissie te stappen.

Toch vinden studenten en woningdelers het vaak spannend om de stap te maken. ‘Studenten zijn heel vaak bang om ook dus voor hun eigen rechten op te komen als het gaat om huurrechten. Alleen om het feit omdat ze vrezen dat ze op straat eindigen’, vertelt Luuk Bruijnen, voorzitter van VIDIUS studentenunie. Maar dankzij de gepubliceerde cijfers blijkt het dat in de meeste gevallen een student of woningdeler het conflict wint, en het dus echt loont om de stap te zetten.

Kika woont in een studentenwoning en heeft op dit moment een conflict met haar huisbaas waar ze legale actie in wil ondernemen. Eline Molay sprak haar hierover.

Over de auteur

Rowan van Ommen

Rowan (Purmerend, 2004) studeert aan de SvJ. Zijn grootste interesses zijn films kijken, en alles daaromheen. Graag schrijft hij daar ook over, of over maatschappelijke problemen. Hij is erg sociaal en beweegt graag, en hij hoopt zijn energie in zijn stukken kwijt te kunnen. ‘Here’s to the fools who dream.’