UTRECHT – De zorgen over het klimaat van milieuactivistengroep Extinction Rebellion (XR) blijven toenemen. Daarom verzetten zij zich tegen klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit. Maandag 7 oktober gaan ze opnieuw demonstreren in Utrecht voor het ‘klimaatalarm’.
Om half twaalf verzamelen de activisten zich onder het bollendak naast Utrecht Centraal bij de ingang van Hoog Catharijne. Om tien voor twaalf is er een check-in en wordt de actie uitgelegd. Om twaalf uur bij het afgaan van het luchtalarm vallen ze ‘dood’ neer om zo de ernst van de klimaat- en ecologische crises zichtbaar te maken. Daarna is er een korte toespraak en een check-out. ‘Je kan een sit-in doen en wij doen een die-in, en dat valt op want mensen kijken er wel naar en dat is precies wat we willen’, vertelt Caroline Berg, lid van de coördinatiecommissie van Extinction Rebellion. Ook vertelt ze dat bij de laatste bijeenkomst van het klimaatalarm mensen riepen dat ze een baan moest gaan zoeken terwijl ze gewoon vakantie had. ‘Al die negativiteit raakt me wel, het komt namelijk vaak uit onbegrip van mensen die niet precies weten wat we doen.’
Nieuwe activisten die zich bij Extinction Rebellion aan willen sluiten, kunnen naar de maandelijkse XR-avond in Zuilen. Tijdens deze bijeenkomst krijg je uitleg over de doelen van Extinction Rebellion en wat er komende maand op de planning staat. Op de bijeenkomst van 4 oktober kwamen veel mensen af. Zo waren er vooral studenten die zich kwamen oriënteren of XR misschien iets is waar ze zich voor willen inzetten. Daarnaast waren er ook mensen aanwezig die al eerder hebben gedemonstreerd en hun ervaringen daarover deelden. Aan het einde van de avond werd een film vertoond die het thema klimaatverandering behandelde.
Noor van Batenburg was ook aanwezig bij de XR-avond op vrijdag 4 oktober. Ze is communicatie- en gedragstrainer en geeft deze trainingen ook aan activisten van Extinction Rebellion. ‘Het belangrijkste doel van onze demonstraties is de overheid zover krijgen om te stoppen met fossiele subsidies’, vertelt Noor. Na de serie demonstraties op de A12 in Den Haag is er een motie gekomen in de Kamer: er moet gewerkt worden aan het verlagen van fossiele subsidies. Met het nieuwe kabinet is dit weer van tafel gegaan. ‘Toch blijven we doorgaan met de demonstraties en zien we dat Extinction steeds groter wordt. We hopen mensen wakker te schudden en dat ze gaan inzien dat de wereld naar de verdoemenis gaat als we niks veranderen’, aldus Noor.
Arendo Joustra, journalist voor EW-magazine, heef een lange tijd in Utrecht-Noord gewoond. Hij vindt dat XR juist te ver gaat met de demonstraties: ‘Brave burgers die sympathiseren met Extinction Rebellion hebben niet in de gaten dat de organisatie in snel tempo radicaliseert. De club ontpopt zich steeds meer als antidemocratische beweging.’ Daarnaast zou XR volgens Arendo afpersing als actiemiddel gebruiken en belemmeren ze mensen en locaties die weinig te maken zouden hebben met klimaatverandering.
De 31-jarige Arin Koreman, die woont in Zuilen, is blij met de bewustwording over klimaatverandering die wordt gecreëerd door Extinction Rebellion. Zelf merkt Arin weinig weerstand van omwonenden over de XR-avonden die maandelijks in Zuilen worden gehouden. ‘De grote demonstraties vinden natuurlijk vaker plaats in het centrum, maar als ze hier in de buurt een keertje zijn, denk ik dat omwoners daar over het algemeen positief mee omgaan. Ik hoor hier namelijk in de buurt weinig negativiteit richting Extinction Rebellion.’
Aankomende acties van XR-Utrecht in oktober zijn: het klimaatalarm (7 oktober), workshop oorzaak en gevolgen klimaatverandering (13 oktober), action training (17 oktober), potluck kennismaking (15 en 29 oktober).