Utrecht Noord

Selecteer Pagina

Festival Sarbojanin Durgotsav zorgt voor een thuisgevoel voor Indiase bezoekers

Festival Sarbojanin Durgotsav zorgt voor een thuisgevoel voor Indiase bezoekers

Gemaakt door Milan Lever

UTRECHT –  Tussen negen en dertien oktober was in de ZIMIHC Stefanus in Overvecht het Sarbojanin Durgotsav festival te vinden. “Dit is ons grootste festival gedurende 5 dagen, we doen dit jaar 5 festivals in Utrecht.” Dit festival is in zijn 95e jaar wereldwijd maar wordt pas twee jaar in Nederland gevierd. Als je de zaal binnenloopt, zie je al snel de beelden van de godin Durga, die wordt geëerd met dit festival.  

Het Sarbojanin Durgotsav festival is een festival dat tussen negen en dertien oktober over de hele wereld gevierd wordt. Zo ook in het ZIMIHC Stefanus in Overvecht. Het is het tweede jaar op rij dat hier het festival wordt georganiseerd. Het wordt gevierd met verschillende gebeurtenissen en activiteiten, zoals voordrachten door priesters, rituelen, optredens, geschenken en processies.  

Op vrijdagochtend begon de dag met een ritueel. Er waren drie priesters die dit ritueel leidden. Om te beginnen stond er een toren met 100 waxinelichtjes, hiervoor moest je in de rij staan om ze aan te steken. Voordat je ze mag aansteken, krijg je een beetje heilig water over je heen, waarna je een wens doet en dan als laatste een paar kaarsjes gaat aansteken. Vervolgens beginnen de priesters met hun verhaal. Ze zeiden zinnen in het Indisch en deze werden herhaald door alle aanwezigen. Hierna kregen ze een schepje yoghurt met kruiden in hun hand en aten ze deze om de wens waar te maken. Ook ging het een beetje fout. Doordat er zoveel waxine lichtjes bij elkaar stonden, ontstond er een vlam. Deze is toen geblust met een brandblusser, waarna het ritueel verder kon verlopen.  

Raju Pal, een van de oprichters van dit festival in Utrecht, vertelt over het moeilijkste deel van het organiseren van dit festival. “Omdat dit een vijfdaags festival is, duurt het heel lang om het op te zetten. We nemen nog een dag extra om alles op te zetten. Het vereist veel planning, hier zijn we het hele jaar mee bezig. Na de laatste dag van dit festival, beginnen we meteen te plannen voor volgend jaar. Het kost heel veel werk om 2000 tot 2500 mensen verdeeld over 5 dagen te accommoderen.” 

Een bezoeker verteld ons: “Ik ben van de stad waar het festival vandaan komt, dus dat ik dit in Nederland kan ervaren, is heel bijzonder voor mij. Het is in India veel grootschaliger maar dat het hier ook gevierd wordt is al heel mooi.  

Voor op het altaar staan vijf beelden. Het middelste beeld is godin Durga, zij wordt dit festival geëerd voor haar overwinning op Mahishasura, een demoon uit Hindoe cultuur. Naast haar zitten haar twee dochters en haar twee zoons. Meest rechts op de foto is Kartik of Kartikeya, dit is de Hindoe god van oorlog. Hij wordt daarom ook afgebeeld met een pijl en boog in zijn hand. Meest links op de foto zit Ganesha, dit is de Hindoe god van kennis en wijsheid. Hij wordt afgebeeld als een olifant, deze dieren worden gezien als wijze dieren. Links van godin Durga zit Lakshmi, dit is de godin van liefde, vruchtbaarheid en schoonheid. Zij is te zien met veel bloemen om zich heen. Rechts van godin Durga zit godin Saraswati, zij is de god van educatie, leren, muziek en alle verschillende kunsten. Ze wordt afgebeeld met een gitaar in haar hand.  

Dit festival is niet alleen voor Indiërs die hun goden aanbidden, het is opgericht zodat iedereen die wil de cultuur kan beleven.  

Over de auteur