Utrecht Noord

Selecteer Pagina

Bureau Amerika: Trump of Harris?

Bureau Amerika: Trump of Harris?

Erwin Maas en Joel Anderson in gesprek.

Zuilen – In de NAR is een Studium Generale gehouden over de Amerikaanse politiek. De avond is opgezet door de Universiteit Utrecht en maakt deel uit van een tweedelige serie, ter voorbereiding op de verkiezingen in Amerika. Hoe kijken mensen uit Utrecht-Noord naar de politieke situatie in Amerika?

 

Na afloop van de lezingen staan de meeste mensen op uit hun stoelen, die in kleine rijen dicht op elkaar staan. Sommigen gaan bij de bar staan, anderen gaan naar buiten of gaan in gesprek met elkaar over de onderwerpen die zojuist aan bod zijn gekomen. Een van die mensen is Robin uit Overvecht, die aan de Universiteit Utrecht gestudeerd heeft. De afgelopen jaren is hij steeds meer betrokken geraakt bij de politieke situatie in Amerika: ‘Ik heb er altijd wel een bepaalde interesse in gehad, maar ik merk wel dat hoe meer het in de media komt, hoe actiever ik erbij betrokken ben.’ Hij vindt ook dat de discussies in Amerika niet goed gevoerd worden: ‘Ik maak me er wel zorgen om, vanwege het feit dat de uitersten steeds verder worden opgezocht en de inhoud steeds  meer wegvalt. Als dat zo doorgaat, raak je het beeld kwijt van waar het om gaat.’

Ook Vera uit Wittevrouwen heeft de lezingen in de NAR bijgewoond. Zij studeert ook in Utrecht en volgt de Amerikaanse verkiezingen al jaren nauw. Ze is zeer kritisch tegenover Donald Trump, maar is wel bang dat hij zal gaan winnen: ‘Hij kan de Amerikanen zo makkelijk op zwiepen, hij weet precies wat hij moet zeggen.’ Toch hoopt ze dat Kamala Harris de verkiezingen zal winnen: ‘Ik zou het wel heel cool vinden om voor het eerst een vrouwelijke Amerikaanse president te krijgen.’

Vanaf acht uur wordt de avond afgetrapt door programmamaker van de UU, Erwin Maas. Hij vraagt aan het publiek wie zij denken dat de Amerikaanse verkiezingen gaan winnen, Trump of Harris. Het publiek lijkt hier nogal verdeeld over te zijn, maar Trump is volgens het publiek net de favoriet. Vervolgens wordt aan het publiek gevraagd mee te doen aan een kleine quiz met vragen over de politiek in Amerika. De mensen in de zaal kunnen door middel van een van de twee handen op te steken een antwoord geven op een vraag met twee mogelijke antwoorden. Het idee is dat er uiteindelijk iemand als laatste overblijft, maar na negen vragen kijkt Maas op van zijn kaartjes met vragen om er vervolgens achter te komen dat iedereen al is afgevallen. Een korte lach van de mensen in het publiek, waarna de eerste spreker naar voren wordt gehaald, professor Joel Anderson, hoofddocent filosofie aan de UU.

Joel Anderson komt uit Iowa, Amerika en is al twintig jaar werkzaam bij de UU. Hij heeft krantenkoppen meegenomen, die geprojecteerd worden op een groot scherm. Aan de hand van het recente nieuws vertelt hij  over onderwerpen rond de presidentskandidaten, zoals de media-aandacht op Kamala Harris en de vele leugens van Trump tijdens het debat op 10 september.

Na Anderson wordt historicus en universitair docent Maarten Swiers uitgenodigd om plaats te nemen op het podium. Hij heeft vier jaar lang in Amerika gewoond en is uitgenodigd om te vertellen over zijn onderzoek naar de politieke transformatie van het zuiden van Amerika. Met zijn kennis van de geschiedenis wil hij juist aantonen dat politici zoals Donald Trump al veel vaker voorkwamen in Amerika. ‘Ik denk dat Nederland geobsedeerd is door de Amerikaanse presidentsverkiezingen’, is zijn antwoord op de vraag of mensen in Nederland bezig zijn met de Amerikaanse politiek. ‘Het is een beetje soapachtig bijna. Wat we nu zien gebeurt elke vier jaar, maar de politiek daaromheen houdt niet op.’

Als laatste mag Dr. Abby Waysdorf een lezing geven over RuPaul’s Drag Race, en wat deze serie te maken heeft met de Amerikaanse politiek. Via haar master in media studies en haar kennis op het gebied van fandoms toont ze aan dat een show rond drag queens ook wat te zeggen heeft op het gebied van Amerikaans politiek. Ze haalt tijdens haar lezing ook veel grappen aan die liefhebbers van de serie wel kennen, maar die helaas over het hoofd gaan van de meeste mensen in de zaal.

‘Er waren een paar interessante discussies’, vertelt Robin na afloop van de lezingen. Vera deelt zijn mening over de avond: ‘Het eerste deel vond ik echt heel interessant, alleen miste ik de link met het laatste deel.’

Kees Horsman was mede aanwezig op de avond en sprak Joel Anderson over zijn ervaringen met de politiek in Nederland en Amerika:

Over de auteur

Mees Mens

Mees (Amsterdam, 2004), is eerstejaars Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Hij houdt zich bezig met Utrecht Noord, waarover hij verschillende vormen van media zal publiceren. Hij schrijft graag over mensen en natuur, en is dan ook liever buiten dan binnen.