Utrecht Noord

Selecteer Pagina

Diwali festival helpt bezoekers om negativiteit achter te laten

Diwali festival helpt bezoekers om negativiteit achter te laten

Foto gemaakt door: Deepak Sethi - iStock

Zondag 20 oktober werd in het ZIMIHC-theater Stefanus in Overvecht het Diwali, oftewel het Lichtjesfeest gevierd. Het Diwali-feest viert de winst van het licht over het donkere, goed over slecht. Met veel lichtjes en muziek in de zaal, vertellen bezoekers over hun ervaringen met dit festival. ‘Ik ben blij dat ik het festival hier ook kan vieren.’ 

Als je de zaal binnen loopt, zie je veel lichtjes overal om je heen. Het wordt namelijk ook het Lichtjesfeest genoemd voor een reden. Ook zie je Indische versieringen en veel mensen rondlopen met traditionele Indische kleren aan. Op de achtergrond hoor je Indische muziek spelen. Op de dag zijn verschillende optredens van onder andere Bollyzumba Dance School, Gautam Dance School, Nacho Girls & Kids, Jhankar Beats en Navrang Group. Ook staan voor in de hal voedsel – en informatie kraampjes. Ze verkopen hier traditioneel Indisch voedsel en vertellen je graag meer over het Lichtjesfeest.  

Bezoekers vertellen over de invloed van het Diwali-feest op hen. Bezoekers vertellen dat het heel bijzonder is dat het hier zo mooi wordt gevierd. Voor hen is dit feest erg belangrijk, om al het negatieve in hun leven weg te duwen. Het is voor hen een mogelijkheid om het jaar met een schone lei te beginnen. Het mooiste aan het festival is dat, ookal is het niet op de correcte data, het is een mogelijkheid om tradities van thuis in Nederland te vieren. Het fysiek mooiste aan het festival vonden de gesproken bezoekers de muziek.  

Het Diwali-feest is een feest wat tussen de twee en vijf dagen duurt. Het officiële festival begint 29 oktober en eindigt 3 november. Het festival wordt voornamelijk door Hindoes wordt gevierd. Het Diwali-feest is oorspronkelijk ontstaan als een oogstfeest voor boeren in India. Met dit feest bedankte zij de goden voor de goede oogst van het afgelopen jaar. Later is er bij het verhaal gekomen dat god Rana, op deze dag terugkeerde naar de stad Ayodhya nadat hij een duivel had vermoord. Hij werd verwelkomd met vele lampjes, hierdoor worden de lampjes nog steeds extreem veel gebruikt tijdens deze vieringen.  

De Hindoes gebruiken deze lampjes om hun huis, werkplek en tempels te belichten. Deze lampjes kunnen traditionele kaarsen maar ook boterlampen zijn. Maar er worden tegenwoordig veel meer verschillende soorten lampjes gebruikt. Het branden van lichtjes gaat hand in hand met bidden en meditatie.  

Naast het bidden en mediteren wordt ook veel gegeten, voornamelijk zoet eten. Voorafgaande van deze 5 dagen aan lichtjes branden en bidden, wordt eerst het hele huis van top tot teen schoon gemaakt en versierd met bloemen. Hindoes geloven namelijk dat vuil een bron van kwaad is. Daarom kiezen de meeste ook om een week geen alcohol en vlees te eten. Dit is omdat Hindoes alles dat leeft als heilig beschouwen en zien dus het eten van dood dier als onheilig en onrein. Ook wordt er Rangoli decoratie gemaakt, dit is kunst van gekleurd zand, rijstbloem, gepoederd kalksteen en nog veel meer materialen die in patronen op de grond wordt gelegd.  

Over de auteur