Utrecht Noord

Selecteer Pagina

Ouderen in het vizier: Waarschuwing tegen Nepagenten

Ouderen in het vizier: Waarschuwing tegen Nepagenten

De politie waarschuwt voor een nieuwe golf van meldingen waarbij oplichters zich voordoen als politieagenten. Ouderen zijn vaak het doelwit. Deze criminelen proberen ouderen hun vertrouwen te winnen om vevrolgens waardevolle spullen uit woningen te stelen. ‘Je moet echt oppassen, ze zijn sluw,’ zegt de 84-jarige Margreta Portengen, die zelf bijna slachtoffer werd. Met haar verhaal heeft ze maar één doel: Zoveel mogelijk mensen waarschuwen voor nepageten.

In het Griftpark in Zuilen loopt mevrouw Portengen met haar rollator en een tas vol boodschappen, terwijl ze vertelt over haar eigen ervaring met een nepagent. ‘Hij stond gewoon voor mijn deur, Het leek net echt,’ begint mevrouw Portengen terwijl ze haar rollator stevig vasthoudt. ‘Die man had een politie-uniform aan. Hij zei dat er inbraken waren geweest in de wijk en dat hij mijn spullen wilde veiligstellen.’ Ze gaat zitten op het dichtstbijzijnde bankje om op adem te kopen.

Het is een rustige middag in Zuilen, maar de verhalen van nepagenten, zorgen voor een gespannen sfeer onder de bewoners. De afgelopen tijd zijn meerdere ouderen waardevolle spullen kwijtgeraakt door deze oplichters. Toch trapt mevrouw Portengen er niet in. ‘Ze dachten zeker dat ik oud en kwetsbaar ben,’ zegt ze met een boze blik. ‘Maar ik laat me niet zomaar besodemieteren door dat tuig. Ben je gek?!’ Mevrouw Portengen legt uit meerdere incidenten gelezen te hebben in de krant. Ook had haar docher haar nadrukkelijk gewaarschuwt. ‘Mam, doe alsjeblieft niet zomaar open voor mensen die zeggen dat ze van de politie zijn,’ zei ze.

Volgens de politie in Utrecht Noord maken nepagenten misbruik van het vertrouwen dat mensen hebben in de autoriteiten. Ze dragen uniformen en komen met geloofwaardige verhalen. Vaak beweren zij dat er in inbraken in de buurt hebben voorgedaan.  Vervolgens proberen zij ouderen zover te krijgen hun bankpassen, sieraden of andere waardevolle spullen af te staan. ‘Ik dacht meteen aan wat mijn dochter had gezegd en wat ik had gelezen,’ vervolgt mevrouw Portengen terwijl ze langzaam richting de uitgang van het park schuifelt met haar rollator. ‘Dus ik heb de deur gewoon dichtgegooid. Je moet tegenwoordig echt op je hoede zijn, vooral als je alleen woont.’

De politie adviseert bewoners om altijd alert te zijn bij onverwacht bezoek of telefoontjes. ‘De politie belt nooit om te vragen naar uw pincode of om te achterhalen of u waardevolle spullen in huis hebt,’ staat te lezen op de website van de politie. Ook wordt erop gewezen dat politieagenten zich altijd kunnen legitimeren. ‘De politie moet altijd een politielegitimatiebewijs kunnen tonen. Je kunt hiernaar vragen als er iemand voor de deur staat en zich voordoet als politie,’ benadrukt de politie. Verder zullen agenten nooit foto’s maken van waardevolle spullen. ‘Noteer het kenteken van de auto van de nepagent als je het niet vertrouwd,’ aldus de politie.

Mevrouw Portengen hoopt met haar verhaal meerdere mensen te bereiken. ‘Ik wil dat anderen weten dat deze oplichters er zijn en dus voorzichtig moeten zijn,’ zegt ze. Door haar ervaring te delen, hoopt Margreta Portengen dat niemand meer in de val trapt van nepagenten.

Over de auteur

Kimberly Völker

(Castricum, 2006). Als gepassioneerde student journalistiek aan de Hogeschool in Utrecht, reist Kimberly Völker graag de wereld rond om alles te leren over de cultuur, sport en misdaad in verschillende regio’s. Naast haar studie, staat ze elke week in het theater, voor de camera of op de atletiekbaan. 'Waarom één passie hebben, als er zoveel mogelijkheden zijn?'