De afgelopen week was het internationale trans-awareness-week en op 20 november (woensdag) was het transherdenkingsdag. Ook in Utrecht Noord wordt een herdenking georganiseerd in Villa Concordia, speciaal voor mensen die iemand zijn kwijtgeraakt die trans was.
Voor Utrecht is het belangrijk om hierbij stil te staan. De veiligheid van transgenderpersonen in Utrecht is een probleem. Uit een enquête van platform Pinkpanel blijkt dat 90% van de LGBT-invullers (waarvan 17% Transgender is) van de enquête hun gedrag soms aanpast om potentiële discriminatie uit de weg te gaan. De invullers melden dat ze zich het vaakst onveilig voelen bij het uitgaan of als ze op straat lopen. Een transgenderinwoner van Overvecht die het liefst anoniem wil blijven zegt: “Omdat ik niet de behoefte heb om openlijk mijn transgenderidentiteit te tonen voel ik me nooit onveilig, maar Ik weet dat mensen die dat wel doen, zeker in Overvecht, daar wel last van kunnen hebben.”
Discriminatie en haatdaden naar transgenders komt steeds vaker voor in Nederland. Volgens een onderzoek van TNN (Transgender Netwerk Nederland) worden transpersonen zeven keer zo vaak bedreigd of mishandeld. De Groene Amsterdammer meldt dat haat comments over transgendermensen op sociale media in de afgelopen drie jaar tien keer zoveel is geworden. Ook uit cijfers van de politie blijkt dat 80% van discriminatiemeldingen op basis van geslacht kwamen van transgenderpersonen.
Onze verslaggever Mees Mens was bij de herdenking in Utrecht Noord en sprak daar met een transgenderinwoner van Utrecht Noord over hun ervaringen.