Stichting Eet Mee wil mensen in verbinding met elkaar brengen door middel van het organiseren van etentjes. Met de feestdagen in het vooruitzicht geeft het de optie voor mensen om verder te kijken dan hun eigen bubbel.
Het hele jaar door worden etentjes georganiseerd. Mensen willen graag van betekenis zijn, legt Annelies Kastein, oprichter en directeur van stichting Eet Mee, uit. Rond de feestdagen zien ze bij Eet Mee een stijging in aanbiedingen van etentjes. ‘Mensen eten rond deze tijd van het jaar niet graag alleen’, vertelt Kastein.
Kastein legt uit hoe het werkt. Eetadressen kunnen via de site van Eet Mee een etentje aanbieden waar anderen op kunnen reageren. De rol van Eet Mee is dan ook om vraag en aanbod bij elkaar te brengen.
Nadat het eerste ijs gebroken is merken we dat de gesprekken vanzelf gaan, legt Kastein uit. ‘Het feit dat je zo welkom bent is al heel fijn’, benadrukt Kastein. Het is belangrijk om met anderen in gesprek te gaan en je verhalen en meningen te delen, vertelt Kastein.
Rond de feestdagen zijn er bijvoorbeeld ouderen zonder een breed sociaal netwerk of mensen die in de ploegendienst werken en daardoor niet bij hun familie aan de andere kant van Nederland kunnen zijn. Ook voor vluchtelingen is er plek om aan te schuiven bij eetadressen. De etentjes zijn dus niet alleen voor eenzamen. ‘Er is een breed pallet aan mensen dat meedoet’, vertelt Kastein.
Kastein kwam 15 jaar gelden op het idee om de stichting op te richten nadat ze van mensen om haar heen hoorde hoe jammer het is dat iedereen zo op hun eigen eilandje leeft. Een stichting die mensen doormiddel van eten bij elkaar brengt leek een goed idee. ‘Eten verbindt altijd’, vertelt Kastein.
Matchmakers helpen de vluchtelingen en ouderen bij het aanmelden voor de etentjes, want voor hun is de online omgeving vaak lastiger. Met het speciale Come & Eat initiatief kunnen Utrechtenaren vluchtelingen uit de opvanglocaties voor vluchtelingen in Utrecht uitnodigen om bij hun te eten.