De gemeente Utrecht zet groot in op de toekomst van Overvecht. Met plannen voor het plaatsen duizenden nieuwe woningen en bijna 75 hectare aan groen staat duurzaamheid centraal. De plannen moeten bijdragen aan een leefbaarder en aantrekkelijker Overvecht.
Volgens de gemeente is het doel om meer balans in de wijk te creëren. De gemeente wilt een aantrekkelijker woon- en werkgebied maken dat ruimte biedt voor arm en rijk. Zo kunnen bewoners ‘binnen de wijk doorgroeien’. ‘We streven naar een gevarieerd woningaanbod dat alle lagen van de bevolking aanspreekt’, stelt een woordvoerder van de gemeente.
Een van de belangrijke plannen is om zoals de gemeente het zelf zegt: “Het autoluw maken van de straten”. Dit samen met het inzetten op betere fiets- en voetpaden en het uitbreiden en efficiënter maken van het openbaar vervoer moet ervoor zorgen dat Utrecht een voorloper word op het gebied van duurzaamheid en mobiliteit.
Om ervoor te zorgen dat de huizen betaalbaar blijven, werkt de gemeente nauw samen met zowel woningcorporaties als projectontwikkelaars. Investeringen worden gedaan in diverse vormen van wonen zoals sociale huur en betaalbare koop -/ huurhuizen voor gezinnen met een gemiddeld inkomen. Dit is om de wijk toegankelijk te houden voor iedereen.
In 2040 moet Overvecht een duurzaam en klimaatbestendige buurt zijn waar woningen worden voorbereid op een toekomst zonder fossiele brandstoffen. Naast het vergroenen van de omgeving door bijna 75 hectare aan groen te plaatsen en het creëren van waterdoorlatende oppervlakken, zijn er initiatieven zoals installatie van zonnepanelen en verbeteringen aan energieverbruik van huizen. Dit alles met als doel om leefbaarheid te verbeteren en kosten voor de bewoners lager te houden.
De betrokkenheid van bewoners is belangrijk voor de gemeente. Met maarliefst vijftig wijkambassadeurs en bijeenkomsten wil de gemeente de stem van huidige bewoners een centrale plek geven in het proces. De komende jaren zullen moeten bepalen of deze plannen echt een betere toekomst brengt voor Overvecht en zijn bewoners.
Verslaggever Sam de Pater spreekt met een bewoner uit Overvecht.