De bibliotheek Overvecht organiseert voor het eerst een winterfeest op woensdag 18 december om de winter te vieren en gezellig samen te zijn met anderen buurtbewoners. Ouders, grootouders en kinderen maken kerstballen, genieten van warme chocolademelk en luisteren naar winterse verhalen. ‘Je mag ook gewoon aan de zijkant met je chocomelletje staan luisteren.’
Rond een papieren ‘kampvuur’ zitten kinderen van alle achtergronden en leeftijden op de grond te luisteren naar winterse verhalen. Sommige drinken warme chocolademelk en fluisteren of hoesten voorzichtig. Ouders, opa’s en oma’s zitten bij hun kinderen. Terwijl de kinderen na de verhalen kerstballen knutselen voor in de kerstboom zingt op de achtergrond het koor Stem des Volks klassieke kerstnummers.
Eveline Smeets is programmamaker voor ‘Door en voor Utrechters’ in de bibliotheek Overvecht en helpt buurtbewoners met het organiseren van hun eigen programma’s in de bibliotheek. Smeets bedacht samen met andere programmamakers het winterfeest nadat het Stem des Volks had gevraagd of ze winterse liederen konden zingen in de bibliotheek. Al snel ontstond het idee om daaromheen een heel winterfeest te organiseren om dit seizoen te vieren.
Het winterfeest is voor iedereen bedoeld, ongeacht je achtergrond of leeftijd. Zo wordt er na de kinderverhalen ook door wijkbewoner Toon verhalen voor volwassenen voorgelezen. Waarom het een ‘winterfeest’ heet legt Smeets uit: ‘Ik vind het belangrijk dat de activiteiten in de bibliotheek inclusief zijn. Dat het een afspiegeling is van de wijkbewoners hier in Overvecht. Winterfeest sluit aan bij meerdere mensen, op welke manier dan ook je met het seizoen omgaat. In een winterfeest past meer dan als je het een kerstfeest noemt.’ Binnen ‘Door en voor Utrechters’ is Smeets veel bezig met het vieren van verschillende culturen. Dat is belangrijk aangezien 63% van de bewoners van Overvecht een niet-Nederlandse achtergrond heeft.
Smeets vindt het belangrijk dat er meer plekken zijn waar mensen op een laagdrempelige manier kunnen samenkomen om elkaars cultuur te vieren, van elkaar te leren en samen stil te staan bij mooie momenten in het jaar. ‘Ik hoop dat de bibliotheek een tweede huiskamer mag worden voor wijkbewoners. Een plek waar je kan samenkomen, waar je iets van jezelf kan laten zien’, legt Smeets uit. ‘Zo een winterfeest is eigenlijk gewoon een gezellig samenzijn. Heel laagdrempelig zonder dat je iets moet. Je mag ook gewoon aan de zijkant met je chocomelletje staan luisteren.’ Op sociale cohesie krijgt Overvecht een 5,0 tegenover het hogere gemiddelde van Utrecht ( score 5,9). Smeets hoopt met iets kleins als het winterfeest toch wat bij te dragen aan het buurtgevoel in Overvecht. ‘Ik geloof heel erg dat die kleine verbindingetjes, dat voelt heel klein toch een groter effect hebben’, legt Smeets uit.
Corrie Nagtegaal is in de bibliotheek omdat ze Taal doet Meer coördineert. Nagtegaal wist niet dat er vandaag een winterfeest is in de bibliotheek. ‘Het is wel leuk als er zo iets in de bibliotheek is voor de sfeer’, vertelt Nagtegaal. Nagtegaal vertelt dat ze het belangrijk vindt dat er zulk soort dingen worden georganiseerd zodat mensen samen komen. ‘Zingen is altijd goed’, benadrukt Nagtegaal terwijl op de achtergrond het koor aan het zingen is. Nagtegaal denkt dat samenzijn belangrijk is voor Overvecht maar zeker ook voor heel Nederland. Nagtegaal vindt het vooral leuk om de kinderen te zien knutselen en het koor te horen zingen. ‘Ik zou nu niet gaan naar het winterfeest maar misschien wel over drie jaar.’ Nagtegaal is met pensioen maar doet nog wel veel vandaar dat ze nog genoeg te doen heeft en nu nog niet naar het winterfeest zou gaan. ‘Ik kan me wel voorstellen dat om andere mensen te ontmoeten dit wel leuk is’, verteld Nagtegaal.
Smeets denkt zeker dat het winterfeest voor herhaling vatbaar is. ‘Ik heb het al in mijn plannen voor volgend jaar gezet. Ik wil sowieso meer vieren hier in de bibliotheek.’ Smeets verteld dat ze in 2025 ook een Iftar rondom de Ramadan organiseert en dat ze in gesprek is met Iraniërs die ook hun cultuur een podium willen geven.
Verslaggeefster Dagmar van Roij bezoekt de bibliotheek in Overvecht. Hier gaat ze in gesprek met onder andere Ries Adriaanse, lid van het koor ‘De Stem des Volks’, dat optreedt in de bibliotheek. Je hoort bezoekers die aanwezig zijn, en er wordt voorgelezen voor zowel kinderen als volwassenen. Daarnaast word je meegenomen in de feestelijkheden van de bibliotheek en de verschillende generaties die tijdens het feest samenkomen. Beluister hieronder het fragment.