Na het eerste succesvolle schaaktoernooi in de Nijverheid in Zuilen organiseert Beers & Chess een tweede editie. Deze keer zijn er opnieuw tientallen aanmeldingen. Het doel is om mensen op een laagdrempelige manier met elkaar in verbinding te brengen én natuurlijk om samen te schaken onder het genot van een drankje. ‘Ik vind het gesprek dat je hebt tijdens het schaken heel leuk.’
Buiten is het mistig en koud weer. Het terrein van de Nijverheid is hier en daar verlicht met kleine lampjes. Vanuit het naastgelegen restaurant Peuzel verplaatsen de deelnemers zich richting de overkant naar de plaats waar het schaaktoernooi zo meteen begint. In de oude glazen kas brandt de haard om de mensen binnen te verwarmen. Door de hele ruimte staan donkerhouten tafels waaraan de schakers plaatsnemen voor het toernooi. Er zijn voornamelijk mannen aanwezig vanavond. Sommigen hebben hun jas nog aan, anderen dragen dikke truien. Asmar Berg, oprichter en organisator van Beers & Chess, legt de spelregels en teamverdeling in het Engels uit, zodat ook de Internationale bezoekers het kunnen verstaan. Zodra de schakers mogen beginnen wordt het stiller binnen. De deelnemers kijken geconcentreerd naar het schaakbord voor hen. Af en toe klinkt het geklik van de schaakklokken als een schaker erop drukt om de beurt aan zijn tegenstander te geven. Op de achtergrond is zacht muziek te horen.
Berg leerde net als velen schaken van zijn opa en begon weer opnieuw te schaken in de corona-tijd. ‘Het schaken is blijven hangen maar ik wilde het niet meer online doen. Ik ging op zoek naar mensen om mee te schaken’, vertelt Berg. Eerst speelde Berg in het Julianapark schaak met vrienden of mensen die hij tegenkwam. Bij café België organiseerde Berg voor het eerst een Beers & Chess avond. Hij merkte het succes en besloot vaker schaak bijeenkomsten te organiseren.
Volgens Berg is de hernieuwde interesse in schaken te danken aan de Netflix-serie The Queen’s Gambit die in 2020 uitkwam. Het aantal accounts op grote online schaakplatforms steeg enorm. In Nederland zorgde de serie zelfs voor een record aantal schakers en aanmeldingen bij schaakverenigingen. Daarbij kwam de corona-lockdown waarin mensen op zoek waren naar nieuwe hobby’s om de tijd thuis door te komen. Veel mensen begonnen daarom online te schaken.
Sven van Erp neemt deel aan het schaaktoernooi. Hij schaakte vroeger actief bij een schaakclub maar dat werd steeds minder. Tegenwoordig schaakt Van Erp weer vaker en ook regelmatig hier bij Beers & Chess . Net als velen begon Van Erp opnieuw te schaken tijdens de pandemie. ‘In de coronatijd was schaken weer hartstikke populair door al die apps. Toen ben ik ook weer gaan spelen.’, verteld Van Erp. Het grote online schaakplatform Chess.com groeide enorm en heeft momenteel wereldwijd bijna 200 miljoen leden. Schaakgrootmeesters hebben online platforms zoals YouTube ontdekt om fanatieke schakers te bereiken doormiddel van het streamen terwijl ze aan het schaken zijn. Hierdoor kunnen mensen de schaakwereld altijd volgen. Dat heeft volgens Berg zeker ook bijgedragen aan de populariteit van schaken.
Berg vertelt: ‘Ik probeer de toernooien die ik organiseer toegankelijk te maken voor mensen die nog niet zo sterk zijn in schaken.’ Zo probeert Berg het schaaktoernooi laagdrempelig en voor iedereen te houden ongeacht niveau, leeftijd of achtergrond. De doelgroep is heel divers. Het toernooi is voor zowel jonge als oude mensen bedoeld maar de meesten zijn toch tussen de twintig en veertig jaar. Dat is te zien tijdens het toernooi. Berg legt uit dat mensen vaak het idee hebben bij schaakclubs dat ze niet goed genoeg zijn om mee te spelen. ‘Beers & Chess is niet heel fanatiek. Het is meer een spelletje en geen sport.’ Voor Berg gaat schaken meer om het sociale aspect en denkt dat dit zeker de meerwaarde is van fysiek schaken ten opzichte van online schaken. ‘Ik vind het gesprek tijdens het schaken heel leuk.’
Niet iedereen die aanwezig is op de Nijverheid die avond komt voor het schaaktoernooi. Door de glazen wanden van de kas is het restaurant Peuzel te zien. Buiten bij een kampvuur zit een groepje samen te kletsen en te drinken. Ook Sonia Laan, vrijwilliger op de Nijverheid, zit daar. Ze kan zelf wel schaken maar doet het eigenlijk nooit. Ook vanavond schaakt Laan niet maar dat heeft een andere reden. ‘Vandaag doe ik niet omdat degene waarmee ik nu ben niet kan schaken’, vertelt ze lachend, ‘anders had ik het misschien wel even geprobeerd.’
Richting het einde wordt de sfeer op het toernooi losser. Mensen kletsen meer en lijken het schaken wat achter zich te laten. Het schaaktoernooi van vanavond was weer een succes. Wat Berg echt graag zou willen is een eigen Beers & Chess café waar hij schaken en sociaal samen zijn kan combineren. Maar eerst gaat hij Beers & Chess uitbreiden naar meerdere steden in Nederland.
Verslaggeefster Dagmar van Roij was aanwezig bij het schaaktoernooi in de Nijverheid. Tijdens de avond sprak ze met verschillende deelnemers, waaronder Stijn Plat, Thomas Lenior, Yani Langenberg en Charley van Veldhoven. Beluister hieronder het fragment om meer te horen over de verhalen van deelnemers en het verloop van een avond die niet alleen draait om winnen, maar vooral om een gezellige avond en het ontmoeten van andere schaakliefhebbers in de buurt.