Utrecht Noord

Selecteer Pagina

Toename ongelukken door opgevoerde fatbikes

Toename ongelukken door opgevoerde fatbikes

OVERVECHT-  Het aantal ongelukken is door opgevoerde fatbikes sterk toegenomen. Buurtbewoners voelen zich steeds onveiliger in hun eigen buurt. De politie constateert: “Waar we eerder enkele fatbikes zagen, rijdt nu vrijwel iedereen tussen de 12 en 16 jaar rond op een fatbike.”

Fatbikes mogen een maximumsnelheid van 25 km/u mogen hebben, maar worden vaak door jongeren opgevoerd. Dit is illegaal en draagt bij aan het toenemende aantal ongelukken. Na meerdere meldingen van overlast en incidenten heeft de politie een grote controle uitgevoerd bij het winkelcentrum in Overvecht. Tijdens deze actie zijn fatbikes in beslag genomen en zijn verschillende boetes uitgedeeld.

Ouders lijken zich niet bewust van de gevaren van deze opgevoerde fietsen, die snelheden tot 50 km/u kunnen bereiken. De Tweede Kamer pleit voor strengere regels, zoals een minimumleeftijd van 14 jaar en een helmplicht. De politie steunt deze plannen, maar benadrukt het belang van voorlichting. “Het is cruciaal dat ouders en jongeren zich bewust worden van de risico’s van fatbikes. Voorlichting kan hierbij een belangrijke rol spelen”, zegt de politie.

Handhaving van de regels blijkt een uitdaging vanwege beperkte middelen en personeel. Hierdoor is het moeilijk om fatbikes effectief te controleren.

De politie wijst erop dat een samenwerking tussen ouders, scholen en de gemeente nodig is om de buurt veiliger te maken. Zonder die inzet blijft het risico op fatbike-ongevallen groeien. “De veiligheid zal hierdoor alleen maar verder onder druk komen te staan”, aldus de politie.

Over de auteur

Kimberly Völker

(Castricum, 2006). Als gepassioneerde student journalistiek aan de Hogeschool in Utrecht, reist Kimberly Völker graag de wereld rond om alles te leren over de cultuur, sport en misdaad in verschillende regio’s. Naast haar studie, staat ze elke week in het theater, voor de camera of op de atletiekbaan. 'Waarom één passie hebben, als er zoveel mogelijkheden zijn?'