Utrecht Noord

Selecteer Pagina

Foto-expositie ‘Reimagining Sex Work’ te zien in de Nijverheid

Foto-expositie ‘Reimagining Sex Work’ te zien in de Nijverheid

Foto-expositie 'Reimagining Sex work' in de Tunnel

UTRECHT – In de namiddag van 4 oktober heeft de opening van de foto-expositie van project ‘Reimagining Sex Work’ plaatsgevonden, tijdens de collectieve expositieborrel van culturele vrijhaven de Nijverheid. De foto-expositie toont een selectie van beelden die binnen dit project zijn ontstaan.

Tijdens de opening werden er zogehete ‘EXPOtourtjes’ georganiseerd die een rondleiding gaven langs verschillende kunst exposities, zo ook die van Reimagining Sex Work. Dit is te bekijken in de Tunnel in de Nijverheid. De Tunnel is een artist-run expositieruimte waar maandelijks met name Utrechtse kunstenaars exposeren. Het wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Utrecht en Provincie Utrecht.

Bij de expositie van Reimaiging Sex Work worden foto’s tentoongesteld die gemaakt zijn door onder andere Sabine Joosten en Tammy van Nerum. Twee van de oprichters van Reimagining Sex Work, Mischa Tydeman en Minke Dijkstra, geven hierbij een korte toelichting op hun project. Zo vertellen zij dat de foto’s zijn gemaakt met consent van de sekswerkers om te worden gebruikt in de media. De foto’s doen recht aan de veelzijdigheid van het vak en de diversiteit van de sekswerkers. Ook vertellen zij over de mediagids die zij tijdens dit project hebben ontwikkeld, gebaseerd op sekswerkers in Zuid-Afrika die een soortgelijke gids hebben gemaakt. De slogan ‘de handleiding vóór journalisten en sekswerkers dóór journalisten en sekswerkers’ staat op de voorpagina van de mediagids en duidt het doel van het project aan.

Reimaging Sex Work is een feministisch activistisch collectief dat bestaat uit sekswerkers, onderzoekers en wetenschappers. Zij waren ontevreden over de stereotype manier waarop sekswerkers in de media werden neergezet en ontdekten dat dit een gevolg was van de onwetendheid bij journalisten en door het minimale aanbod van persfoto’s van sekswerkers in de journalistieke beeldbanken, zoals ANP Foto. Er volgde een samenwerking met journalisten, fotografen en redacteuren. Zo wilden zij het stigma op sekswerk tegengaan. Op de expositie sprak ik met bezoeker en tevens kunstliefhebber Rebecca. Zij was onder de indruk van de foto’s die werden tentoongesteld en het verhaal achter het project.

Sekswerk wordt nog niet gelijkgesteld met ander werk. Ondanks dat sekswerkers belasting betalen en bijdragen aan de maatschappij. Sekswerkers kunnen als enige beroepsgroep geen aanspraak maken op overheidssteun, noodsteun voor Zzp’ers en werknemers. Mischa Tydeman, die zelf ook sekswerker is, vertelt hierover. Sekswerk is het enige werk waar je toestemming moet vragen aan de gemeente om het werk te mogen uitvoeren. ‘Nou mij vinden ze niet geschikt, geen idee waarom, maar ik heb dus geen toestemming van de gemeente om zelfstandig sekswerk te doen.’ Reimagining Sex Work strijdt dan ook voor gelijke wetten. ‘De uitzondering brengt ons juist in gevaar.’

De foto-expositie in de Nijverheid is onderdeel van het Utrecht Queer Culture Festival en is nog te zien tot en met 13 oktober. Het festival staat in het teken van vrijheid en variatie in seksualiteit, gender, seksuele oriëntatie, lichaam en relatievormen. De foto-expositie was hiervoor ook al eerder te zien bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid en de Kamasutrabeurs.

In de Nijverheid zijn ook voormalige prostitutieboten van ’t Zandpad in Utrecht te vinden. Deze zijn tot ongeveer 2012 gebruikt. Mede-oprichter van de Nijverheid, Daan Bramer, vertelt dat zij manieren zochten om ateliers en werkplekken te creëren. Sinds 2017 wordt de boot gebruikt als ‘EXboot’, bestaande uit twee vroegere peeskamers. Een van deze kamers is zoveel mogelijk onveranderd gebleven en is uiteindelijk een klein Zandpad museum geworden. De andere kamer is omgetoverd tot een expositieruimte.

Mijn mede-student Emma Dufour heeft op de opening mogen spreken met Mischa Tydeman en Minke Dijkstra. Luister hieronder dit fragment!

Over de auteur

Sophie de Goede

Sophie de Goede (19, Leiden). Eerstejaars journalistiek student aan de Hogeschool Utrecht. Passie voor muziek en alles wat daarmee te maken heeft. Mens en media zijn haar grootste interesse en daar wil zij zich dan ook graag voor inzetten. Tot op de uitreiking van de Tegel!