Utrecht Noord

Selecteer Pagina

Leesplezier tijdens Kinderboekenweek

Leesplezier tijdens Kinderboekenweek

UTRECHT – De Kinderboekenweek is 2 oktober weer van start gegaan. Het thema van de 70e editie is ‘Lekker eigenwijs!’. Hiervoor zijn alle bibliotheken weer verkleed met allerlei versieringen zoals slingers, en worden er allerlei evenementen georganiseerd. Alhoewel Nederland niet hoog scoort op leesplezier, valt dat in bibliotheek Overvecht niet te merken.

In de bibliotheek in Overvecht zijn ze al helemaal klaar voor de Kinderboekenweek. Hier zijn meerdere evenementen te beleven, waaronder een speurtocht. Hierbij moeten kinderen boeken zoeken, waarvoor ze na afloop een leuke beloning krijgen. Als je de bibliotheek binnenloopt, zie je meteen al een aantal kinderen die bezig zijn met de speurtocht. Vol enthousiasme razen ze door de gangen heen, wat pal tegenover het verwachte beeld van een bibliotheek in Nederland staat.

Alhoewel kinderen het naar hun zin hebben in de bibliotheek, scoort Nederland zeer laag op leesplezier. Dit blijkt uit cijfers van het PISA-2018. Wereldwijd gezien staat Nederland op plek 77, met een score van -0.57. Dit betekent dat jongeren het niet leuk vinden om te lezen. Nederland doet er daarom ook van alles aan om het leesplezier te stimuleren. Een bekend voorbeeld hiervan is de Kinderboekenweek. Maar uit cijfers van de GfK blijkt dat ook jonge kinderen veel meer interesse verliezen in het lezen. Alhoewel veel kinderen wel opgevoed worden met lezen, verliezen velen hier al vanaf 6 jaar interesse in. Maar ook ouders besteden minder tijd aan hun kinderen opvoeden met lezen. Zo is het percentage van ouders die aandacht besteedt aan leesopvoeding bij 6 jaar nog 91%, maar als de kinderen 12 jaar oud zijn nog maar 49%.

In deze leesopvoeding speelt de bibliotheek een belangrijke rol. 52% van de ouders geeft namelijk aan hun kinderboeken te halen bij de bibliotheek. Ook bezoeken ouders met jonge kinderen de bibliotheek vaker uit gewoonte. Activiteiten die de bibliotheek organiseert kunnen helpen bij het trekken van ouders met jonge kinderen naar de bibliotheek, een activiteit zoals de Kinderboekenweek dus.

De reactie op de Kinderboekenweek is positief, veel mensen in de bibliotheek zijn er blij mee. ‘Het brengt kinderen op een hele goede manier in contact met lezen,’ vertelt Mark van der Zanden, een medewerker van bibliotheek Overvecht. ‘De kinderen zijn heel enthousiast, maar dat is eigenlijk elk jaar zo.’ Mark merkt dat de Kinderboekenweek bij kinderen heel erg leeft. Zo vertelt hij dat er heel veel kinderen de speurtocht lopen, en dat ze daarna nog even blijven om te lezen.

‘Het is goed om andere mensen te begrijpen, want als je iets leest dan lees je de gedachten van een ander en dat is supermooi,’ vertelt Joselyn Valentine, een bezoeker van de bibliotheek. Ze vertelt dat zij het belangrijk vindt dat kinderen gestimuleerd worden om te lezen, en ze realiseren dat lezen niet gewoon iets is wat moet voor school. ‘Iets wat je in je vrije tijd kunt doen omdat het leuk is en omdat je je fantasie kan gebruiken, en op bezoek kan gaan in een andere wereld in je eigen gedachte. Ik vind dat heel mooi van lezen, en ik vind dat heel fijn aan lezen.’

Amina el Berkaoui, iemand die aan het werken is in de bibliotheek, vindt dit het belangrijkste aan de Kinderboekenweek: ‘Eigenlijk het bewustwordingsproces van de kinderen dat lezen belangrijk is. Wat het leuke is van waar mijn kinderen op school zitten is dat ze er heel bewust mee bezig zijn. Gisteren bijvoorbeeld hadden ze een boekenruilmarkt, dan zie je ineens mijn jongste door zijn boeken heen snuffelen van: “Welke wil ik kwijt, en welke wil ik weer hebben?” dus het gaat meer leven.’

Normaal gesproken is de bibliotheek een plek voor rust, maar dat valt tijdens deze week niet te merken. Kinderen mogen namelijk veel meer spelen en geluid maken dan normaal, en er is zelfs een ‘eigenwijze’ feestavond voor de kinderen. Hier worden workshops gegeven, eten en drinken geregeld en nog iets dat de bibliotheken expres geheimhouden. Het is verboden voor ouders en verzorgers, dus de kinderen kunnen lekker eigenwijs doen wat ze willen.

Over de auteur

Rowan van Ommen

Rowan (Purmerend, 2004) studeert aan de SvJ. Zijn grootste interesses zijn films kijken, en alles daaromheen. Graag schrijft hij daar ook over, of over maatschappelijke problemen. Hij is erg sociaal en beweegt graag, en hij hoopt zijn energie in zijn stukken kwijt te kunnen. ‘Here’s to the fools who dream.’