Utrecht Noord

Selecteer Pagina

De BuurtBand brengt buurt samen door muziek

De BuurtBand brengt buurt samen door muziek

UTRECHT – Elke woensdagochtend repeteert De BuurtBand in het ZIMIHC Theater Wittevrouwen. Dit muziekproject brengt buurtbewoners en kwetsbare groepen, waaronder mensen met een verstandelijke beperking en ouderen, samen om muziek te maken op laagdrempelige instrumenten. Onder leiding van dirigent Twan Stekelenburg vormen de deelnemers een bijzonder orkest.

De BuurtBand is onderdeel van het Creatief Café, een initiatief dat iedere woensdag in het ZIMIHC Theater Wittevrouwen plaatsvindt. Dit initiatief is gericht op 55-plussers uit de wijk Utrecht Noordoost en biedt verschillende creatieve activiteiten aan, zoals muziek, schilderen en theater. Het Creatief Café maakt deel uit van Hallo Buurt!, een project dat buurtbewoners stimuleert om meer te bewegen en elkaar te ontmoeten.

Het Creatief Café wordt mede mogelijk gemaakt door het Oranje Fonds, dat initiatieven steunt die de sociale cohesie in Nederland bevorderen. Hallo Buurt! Richt zich specifiek op het vergroten van de sociale en fysieke betrokkenheid van ouderen in de wijk.

Tijdens de inloop heerst er een ontspannen sfeer door de muziek die opstond. Vrijwilliger René Verree, die al elf jaar actief is bij ZIMIHC, schenkt koffie en thee voor de deelnemers en tijdens de pauze staat er zelfs appeltaart klaar. Het project draait niet alleen om muziek, maar ook om het samenbrengen van mensen in de buurt. ‘Het gaat hier echt om meer dan muziek alleen,’ zegt René.

Elke woensdag repeteert de BuurtBand in het ZIMIHC Theater Wittevrouwen als onderdeel van het Creatief Café. De band maakt gebruik van zelfgemaakte instrumenten, zoals pvc-buizen (Batphones) die met slippers worden bespeeld. ‘Deze instrumenten zijn ontworpen zodat iedereen mee kan doen, zelfs zonder muzikale ervaring,’ legt dirigent Twan Stekelenburg uit. ‘Je pakt een slipper, slaat op de buis, en je doet mee. Zo simpel kan het zijn.’ Toch zijn er ook echte muziekinstrumenten aanwezig. Tijdens de repetitie worden onder andere een gitaar, mandoline, saxofoon, cello en ukelele bespeeld. Pepijn, een van de jongere deelnemers, heeft vandaag zijn cello meegenomen. ‘Het is bijzonder om te zien hoe iemand die een instrument meebrengt meteen in de aandacht staat,’ zegt Stekelenburg. ‘Dat inspireert anderen en zorgt ervoor dat we blijven vernieuwen.’

Wat De BuurtBand bijzonder maakt, is de samenstelling van de deelnemers. Naast buurtbewoners doen er ook kwetsbare mensen mee, zoals mensen met een verstandelijke beperking en ouderen. Dit zorgt voor een diverse groep die samenkomt om muziek te maken. Het sociale aspect van het project is voor velen net zo belangrijk als het muzikale deel. Twan Stekelenburg legt uit dat het project voor sommigen een vast punt in de week is, een moment om anderen te ontmoeten en structuur te krijgen. ‘Voor sommigen is dit hét moment om de deur uit te gaan,’ zegt hij. “Anderen komen hier vooral om samen muziek te maken en buurtbewoners te ontmoeten.”

De BuurtBand is niet alleen een plek om muziek te maken, maar speelt ook een rol in het sociale leven van de deelnemers. Ries, een buurtbewoner die al twee jaar bij de band speelt, vertelt: ‘Ik dacht dat ik veel mensen in de buurt kende, maar ik ken er nu veel meer door de BuurtBand.’ Voor Ries is de band een vaste sociale activiteit in zijn week. ‘Dit is voor mij echt een break in de week,’ zegt hij. Hij zingt bij de BuurtBand, naast zijn andere bezigheden zoals het koor waarin hij zingt en het vrijwilligerswerk dat hij voor een tentoonstelling over gastarbeiders in Utrecht doet. De BuurtBand biedt deelnemers de kans om nieuwe sociale contacten op te doen en zich onderdeel te voelen van de gemeenschap. ‘Ik heb hier veel leuke en bijzondere mensen leren kennen,’ vertelt Ries

De BuurtBand treedt regelmatig op tijdens lokale evenementen. ‘We treden ongeveer vier tot vijf keer per jaar op,’ vertelt Ries. ‘Laatst traden we op bij de uitreiking van de toegankelijkheidsprijs, en dat was een groot succes. Mensen stonden op de banken.’ Stekelenburg ziet een groeiende behoefte aan dit soort activiteiten: ‘De behoefte aan dit soort activiteiten is groot. Mensen vinden het fijn om deel uit te maken van een groep, om samen iets te creëren. Het gaat niet alleen om de muziek, maar om het gevoel van saamhorigheid.’

Over de auteur

Puck van Westerloo

Puck van Westerloo (Blaricum, 2005). Geboren in een familie vol met journalisten. Wat haar inspireerde om hetzelfde pad te bewandelen. Met een interesse in misdaad en sport heeft Puck zich gespecialiseerd in het onderzoeken en schrijven over deze onderwerpen. Zij is nog niet heel bekend met Utrecht-Noord, maar daar gaat dit jaar zeker verandering in komen. Puck zet zich in voor eerlijke en betrouwbare berichtgeving.