Utrecht Noord

Selecteer Pagina

Belang van Utrecht Queer Culture Festival

Belang van Utrecht Queer Culture Festival

UTRECHT – Het Utrecht Queer Culture Festival is weer terug. Tijdens dit festival worden er door heel Utrecht heen evenementen en workshops gegeven. Een van deze evenementen is een drag workshop. Wat is nou het belang van zo een festival?

‘Het festival vind ik heel belangrijk in verband met de visibility van queer culture. Pride is leuk, maar dat is een feestje. Dit is echt van: “Oh, mensen kunnen zich verdiepen in verschillende subculturen in de gemeenschap.” Zoals de naam al zegt focust het zich wat meer op de cultuur, want het is echt een subcultuur,’ vertelt Miss Ophelia Opal. Zij begeleid een dragworkshop die is opgezet door de LHBTQIA+ studentenvereniging USHV Anteros.

93 procent van Nederlanders die mee hebben gedaan aan een onderzoek van movisie geeft aan dat zij vinden dat mensen in de LHBTQIA+ gemeenschap moeten kunnen leven hoe zij willen. Echter schetsen jongeren uit de wijken Overvecht, Utrecht Noordwest en Noordoost een ander beeld. Hier beschouwt maar 31 procent van de jongeren in Overvecht homoseksualiteit als normaal. Dit is 44 procent in Noordwest en 68 procent in Noordoost. 71 procent van de Utrechtse jongeren beschouwt in 2019 homoseksualiteit nog als normaal, in 2023 is dit gedaald naar 46 procent. Binnen die vier jaar is het beschouwen van homoseksualiteit als normaal dus gedaald met ruim 20 procent.

Dit is dan ook de reden dat er instanties zijn zoals de Utrecht Queer Culture Festival. Op haar website schrijft ze dit: ‘Wij zijn ervan overtuigt dat er in Utrecht meer ruimte en behoefte is aan een festival dat naast het vieren van diversiteit, de vrijheid en variatie in seksualiteit, gender, seksuele oriëntatie, lichaam en relatievormen agendeert en stimuleert. En daarnaast ook de Utrechtse queer cultuur, in al haar diversiteit, laat zien!’ Michael de Vorst, een deelnemer van de workshop, vertelt dit over diens belang van het festival: ‘Het is gewoon heel goed om zichtbaarheid te creëren. Stel je hebt er geen ervaring mee denk ik dat het een hele mooie manier kan zijn om in aanraking te komen met deze mensen.’

De workshop vindt plaats in buurthuis de Uithoek. Bij binnenkomst bij het buurthuis zitten een paar ouderen rondom de tafel wat koffie te drinken. Zij sturen iedereen naar een ruimte boven, waar de workshop plaatsvindt. Verschillende deelnemers van de workshop druppelen langzaam binnen. Bij binnenkomst stellen ze zich voor aan Ophelia, die aan het hoofd van de tafel zit, en nemen daarna een plaats aan de tafel. Veel deelnemers zijn later, de workshop begint om zeven uur, maar veel deelnemers arriveren pas om kwart over zeven.

De hele tafel ligt vol met allerlei soorten spullen voor make-up: foundation, mascara, spiegels, lipsticks en opvallend is babypoeder. ‘Babypoeder daar zit talk in, en dat zou ik niet dagelijks gebruiken, maar talk is heel goed om je foundation, concealers en dat soort dingen te “baken.”  Want als je dat “gebakt” hebt dan zit dat de hele dag goed,’ vertelt miss Ophelia Opal.

Van vier tot en met dertien oktober is het Utrecht Queer Culture Festival weer terug, met de tweede editie. Het festival is er om diversiteit, gender, seksuele oriëntatie, lichaam en relatievormen vieren. Dit jaar staan er net zoals vorig jaar weer veel evenementen en activiteiten gepland door heel Utrecht. Er zijn verschillende dingen te doen, zoals: een queer city walk, allerlei diverse tentoonstellingen, een queer comedy night, diverse toneelstukken en een aantal workshops.

Eline Molay woonde een van de georganiseerde evenementen van het Utrecht Queer Culture Festival, een dragworkshop, bij.

Over de auteur

Rowan van Ommen

Rowan (Purmerend, 2004) studeert aan de SvJ. Zijn grootste interesses zijn films kijken, en alles daaromheen. Graag schrijft hij daar ook over, of over maatschappelijke problemen. Hij is erg sociaal en beweegt graag, en hij hoopt zijn energie in zijn stukken kwijt te kunnen. ‘Here’s to the fools who dream.’