Steeds meer jongeren kampen met slaapproblemen, blijkt uit recent onderzoek. Daarom organiseert slaapcoach Peter Westerink op 10 april 2025 een workshop voor studenten van de Hogeschool Utrecht over het verbeteren van de slaapkwaliteit.
Van 12 tot en met 19 april 2025 vindt de Dutch Week of Health plaats. Dit is een jaarlijks evenement in Utrecht dat speciaal gericht is op bewoners en zorgprofessionals. Het evenement heeft als thema ‘Samen gezond zijn’ en biedt mensen de kans om de nieuwste trends in zorg en gezondheid te ontdekken. De hele week vinden er initiatieven plaats waarin gezondheid centraal staat.
Een goed slaapritme is essentieel voor een goede gezondheid. Daarom geeft slaapcoach en eigenaar van Slaap Beter en Gezond, Peter Westerink, op 10 april 2025 een workshop over het verbeteren van de slaapkwaliteit. Om 14:00 uur kan iedereen die kampt met slaapproblemen langskomen op de locatie Padualaan 101 van de Hogeschool Utrecht. De Green Office staat vol met plastic stoeltjes, want er worden veel mensen verwacht.
Slaapproblemen
Uit resultaten van het Trimbos-instituut, die werden gepubliceerd op de website van de Nationale Drug Monitor in oktober 2023, blijkt dat steeds meer jongeren slecht slapen. Mbo-, hbo- en universiteitsstudenten gebruiken steeds vaker kalmeringsmiddelen om in slaap te vallen. Westerink merkt deze stijging in slaapproblematiek ook: er zijn namelijk steeds meer ouders die een slaapcoach inschakelen voor hun tieners. “De toenemende slaapproblematiek bij jongeren is een gevolg van het gebruik van sociale media. De druk die dit legt op jongeren om aan bepaalde verwachtingen te voldoen, levert stress op. Daarnaast breekt het blauwe licht van schermen het slaaphormoon melatonine af. Ten slotte zitten en liggen jongeren steeds meer sinds de opkomst van sociale media. Dit is problematisch, want een actieve levensstijl is essentieel voor een goede nachtrust,” informeert hij.
Coronapandemie
Volgens Westerink heeft de coronapandemie ook invloed gehad op de slaapkwaliteit van jongeren. “Het valt op dat jongeren eenzamer zijn geworden, minder zijn gaan bewegen en veel meer sociale media zijn gaan gebruiken sinds de lockdown. Dit is problematisch, want hoe meer je beweegt, hoe meer energie je verbrandt en hoe makkelijker je ’s avonds in slaap valt,” legt hij uit.
Verder vertelt hij dat de stress en prestatiedruk die veel studenten ervaren ook negatieve gevolgen hebben voor hun nachtrust. “Hoe meer stress je opbouwt gedurende de dag, hoe moeilijker het is om dit ’s avonds weer af te bouwen,” vertelt hij.
Nare gevolgen
Aan de hand van een handige PowerPoint die aan het publiek wordt getoond, merkt Westerink op dat een gebrek aan slaap nare gevolgen met zich meebrengt. “Je kunt last krijgen van een verstoorde immuniteit, een verhoogd risico op auto-immuunziekten, verstoorde bloedsuikerregulatie, gewichtstoename, een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, hypertensie en kanker. Daarnaast heb je een grotere kans op cognitieve aandoeningen en een verslechterde geestelijke gezondheid,” waarschuwt hij.
Studenten op zoek naar tips
Er komen veel studenten op de workshop af, er moeten zelfs mensen staan. Rob Vis (19) studeert Creative Business aan de Hogeschool Utrecht en komt ook een kijkje nemen. “Ik merk dat ik de laatste tijd steeds slechter slaap. Ik denk dat dit komt doordat mijn ritme is omgegooid door mijn bijbaantje. Ik heb geen zin om uit te zoeken wat ik kan doen om mijn slaapkwaliteit te verbeteren, daarom ben ik naar de ‘Verbeter je slaapkwaliteit’-workshop gegaan,” vertelt hij.
Verder vertelt Vis dat hij merkt dat zijn slaapproblematiek zijn schoolcarrière negatief beïnvloedt. “Ik merk dat ik mij heel slecht kan concentreren in de les. Omdat ik in de les vaak niet oplet, moet ik dit ’s avonds na mijn werk allemaal inhalen. Dit is problematisch, want hierdoor ga ik alleen maar later slapen. Ik hoop tijdens de workshop tips te krijgen waar ik ook daadwerkelijk wat aan heb.”
Tips
Tijdens de workshop geeft Westerink het publiek een aantal tips om hun slaapkwaliteit te verbeteren. “Probeer voor je gaat slapen ontspanning op te zoeken, zodat je stressniveau naar beneden gaat. Dit zal ervoor zorgen dat je lichaam meer melatonine aanmaakt. Ook is het belangrijk om overdag voldoende te bewegen.” Het publiek lijkt tevreden met deze tips, want veel mensen maken aantekeningen.
Aan het einde van de workshop barst het publiek los in applaus en schrijven sommige mensen zich in voor een kennismaking bij de gecertificeerde slaapcoach.