Utrecht Science Park

Selecteer Pagina

Hoe maakbaar is onze gezonde toekomst?

Hoe maakbaar is onze gezonde toekomst?

Foto: Luna Mathijse - 'How to Become a Blade of Grass', door Emma Fijma

UTRECHT SCIENCE PARK – Gezondheid, klimaat, innovatie, kunst en verbeeldingskracht staan centraal op Het Binnenste Buiten, de titel van de derde editie van de Future Health Expo in de Botanische Tuinen in Utrecht. Artistiek onderzoek staat centraal in de installaties, performances en interactieve werken van elf kunstenaars van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Tijdens deze expositie proberen de kunstenaars de blikken van bezoekers te kantelen op het gebied van (mentale)gezondheid. 

De HKU organiseert vandaag een verdiepingsdag over het realiseren van een gezonde leefomgeving. Zo stelt de kunstacademie dat traditionele vormen van onderzoek niet langer toereikend zijn. ‘Artistiek onderzoek biedt een vernieuwende werkwijze die betekenisvol is. Deze onderzoeksmethoden helpen ons zoeken naar de alledaagse puzzelstukjes die nodig zijn om de wereld om ons heen beter te begrijpen. Én deze (op)nieuw vorm te geven.’

Tijdens de verdiepingsdag legt Veerle Spronck, onderzoeker op het grensvlak van kunst, wetenschap en technologie, ons uit hoe kunst en wetenschap verbonden zijn.

Ook lopen wij mee met de workshop ‘Leer je niet-menselijke buren kennen’ van Martijn van Gessel, docent creatieve technologie aan de HKU. Hij legt uit hoe vanzelfsprekend het is om je menselijke buren te kennen, maar de planten, dieren en organismen in de voor- of achtertuin vaak worden overgeslagen. Van Gessel neemt ons mee op reis om meer bewustwording te creëren over de dieren en planten om ons heen.

Foto: Luna Mathijse – Workshopbanner ‘Ontmoet je niet-menselijke buren’ 

Foto: Luna Mathijse – Onderzoek naar andere entiteiten tijdens de workshop

 

Over de auteur

Luna Mathijse

Ik ben journalist in opleiding aan de Hogeschool Utrecht. Mijn aandacht wordt vaak getrokken door sociaal-maatschappelijke vraagstukken, maar ik heb hele uiteenlopende interesses. Ik vind het vooral belangrijk dat mijn bronnen zich gehoord voelen en dat hun verhalen tot zijn recht komen.