Deze week was het tijd voor De Utrecht Science Week. Van 27 september tot 6 oktober is er een gevarieerd programma samengesteld met lezingen, interactieve workshops, rondleidingen en interviews. Op dinsdag 1 oktober vindt de ‘Dag van de Duurzaamheid’ plaats op de Padualaan.
Tijdens de Utrecht Science Week stond duurzaamheid centraal. In het kader van de jaarlijkse dag van duurzaamheid, kwamen onderzoekers, ondernemers, studenten en beleidsmakers samen om te spreken over de hoognodige vraagstukken rondom klimaatverandering, circulaire economie en sociale innovatie.
Het thema van dit jaar gaat over duurzaamheidstransitie. Dit heeft te maken met processen van structurele verandering op lange termijn richting duurzamere maatschappelijke systemen. Op de dag van de duurzaamheid zijn er meerdere sprekers die vertellen waarom het belangrijk is, dat we hier genoeg aandacht aan besteden.
De Dag van de Duurzaamheid vindt plaats op de Padualaan een locatie van de Hogeschool van Utrecht. De missie van de HU is bijdragen aan een open en rechtvaardige samenleving. De HU heeft deze dag workshops en een green market samengesteld, om zo aandacht te geven voor dit onderwerp. De Hogeschool van Utrecht speelt een belangrijke rol in duurzame transitie met een breed scala aan innovatieve projecten, met overtuiging dat duurzaamheid de toekomst is. ‘We moeten zorgen dat onze kwetsbare planeet onze planeet blijft’ zegt Wilma Scholte (voorzitter van college van bestuur).
Studio Spes is vandaag aanwezig en heeft een kunstwerk gemaakt over bijen. ‘Wij hebben deze creatie gemaakt om aandacht te besteden aan de bijensterfte’. Studio Spes bestaat uit twee kunstenaren Sabien en Pepe. Studio Spes daagt het publiek uit om na te denken over maatschappelijke thema’s, met als motto kritisch denken doet wonderen. Ook vandaag hebben ze een creatie gemaakt. Doormiddel van de glazen bloemen die open- en dichtklappen, geluiden van uitgestorven bijen krijg je een indrukwekkend beeld.
Ook volgens Eva Rovers (schrijver en directeur Bureau Burgerberaad) is het tijd voor actie en veranderingen. ‘Ik voelde mij machteloos in 2016, ik merkte in 2016 dat iets anders mijn aandacht vroeg’. Het was namelijk het jaar met de grootste afsterving van koraal, ijs dat begon te smelten, de extreme temperaturen die omhooggingen.
Eva rovers is gaan onderzoeken wat je als gewoner inwoner kan doen met de issues van deze tijd. Zo dat je zelf een steentje kan bijdragen aan onze planeet. Als directeur van Stichting Bureau Burgerberaad staat ze voor een democratie waarin politiek en inwoners samentrekken om de toekomst een vorm te geven. ‘Het is zijn allemaal individuele keuzes, het is belangrijk dat we dit samen doen als democratie’.
Er moet meer focus liggen op de lange termijn als het gaat over klimaat. Elke vier jaar wordt er gekozen, waardoor je ervoor zorgt dat er een enorme focus is in de jaren die komen, terwijl investeren in lange termijn noodzakelijk is. ‘Het is bijna politieke zelfmoord’.
Volgens Eva Rovers kunnen alle kleintje beetjes al helpen. Denk aan gloeilampen vervangen door ledlampen, minder tot geen vlees te eten, minder tweedehands kleding kopen.