Utrecht Science Park

Selecteer Pagina

Groene initiatieven aan de Princetonlaan

Groene initiatieven aan de Princetonlaan

UTRECHT SCIENCE PARK – Op dinsdag 8 oktober heeft Green Office Universiteit Utrecht, in samenwerking met Landschap Erfgoed Utrecht en de Gebiedsontwikkeling Universiteit Utrecht, een ‘Natuurwerkdag’ georganiseerd. Hier werd er onderhoud aan de natuur aan de Princetonlaan gepleegd. Tijdens deze dag zijn vrijwilligers aan de slag gegaan met het onderhoud van de natuur bij de Princetonlaan om zo de biodiversiteit te bevorderen. De samenwerking was deze dag het allerbelangrijkste.

De ‘Natuurwerkdag’ begint grijs en vochtig, en de grond is veranderd in een modderige laag. Ondanks de omstandigheden zijn de vrijwilligers vastberaden. De geur van nat gras en aarde vermengt zich met de frisse, schone lucht. Om 9.00 uur ‘s ochtends staat iedereen al paraat. Gewapend met stevige schoenen en lange broeken zijn de vrijwilligers klaar om de natuur een handje te helpen. Rijen kantoorgebouwen en collegezalen domineren het landschap; het beton bedekt de grond en het glas van de moderne architectuur. Als je vaak wandelt in dit gebied, is het bijna onmogelijk om dit stukje natuur niet op te merken.

De activiteit begint met een korte toespraak. Een medewerker van Landschap Erfgoed Utrecht vertelt de vrijwilligers: ‘Het maaiweer is erg bepalend voor het slagen van een project als dit. Veel mensen die dicht bij snelwegen of bebouwing wonen, merken dat het lastig is om nieuwe natuur of biodiversiteit te vergroten.’ Zijn woorden brengen een gevoel van urgentie met zich mee; de vrijwilligers weten dat hun inzet vandaag cruciaal is. De afgelopen vier jaar heeft Landschap Erfgoed Utrecht dit geselecteerde natuurgebied nauwlettend in de gaten gehouden. Anderhalve maand geleden heeft hij het gebied gemonitord en ontdekte hij dat er op een klein stuk grond maar liefst 29 verloren plantensoorten zijn teruggevonden. ‘Orchideeën hebben hier gestaan en deze zouden we graag terug willen hebben. Als we op deze manier te werk gaan, weet ik dat het zal lukken om ze terug te krijgen,’ voegt hij toe.

Green office UU
Thomas Olijhoek, teamleider van de Green Office en een van de organisatoren van de dag, benadrukt het belang van de werkzaamheden. ‘Als we dit werk niet doen, verarmt de natuur qua biodiversiteit,” vertelt hij met overtuiging. “Vandaag maaien we, plukken we bramen en verwijderen we bomen die hier niet horen te groeien.’ Verder zijn ze nog bezig geweest met het snoeien van struiken en het bijeenharken en afvoeren van maaisel met kruiwagens om de noordwesthoek klaar te maken voor het winterseizoen. Hij waardeert de betrokkenheid van de vrijwilligers en vindt het mooi dat zoveel mensen bereid zijn om bij te dragen aan deze inspanningen.

Met modder aan hun schoenen en harken in hun handen gaan de vrijwilligers direct aan de slag na de toespraak. Het enthousiasme is aanstekelijk; gelach en vrolijke gesprekken weerklinken terwijl ze hun taken uitvoeren. Naast enthousiaste natuurliefhebbers, hebben ook studenten zich aangemeld; in totaal zo’n 44 mensen, elk met hun eigen motivatie om hier te zijn. Elin Harms, een studente aan de Universiteit Utrecht, vertelt: ‘Ik vind het belangrijk om iets voor de natuur te doen, maar ook voor mezelf. Ik word er rustig van om in de natuur te zijn.’

Foto van natuur aan de Princentonlaan

 

Over de auteur

Iris Dekker

Iris is een nieuwsgierige beginnend journaliste die niet bang is om de juiste vragen te stellen. Met oog voor detail en interesse in menselijke verhalen schrijft ze artikelen die inspireren en mensen aan het denken zetten.