UTRECHT SCIENCE PARK – Op dinsdag 8 oktober hoor je aan een klein stuk natuur op de Princetonlaan mensen praten en snoeien. Hier vindt namelijk de natuurwerkdag plaats. Dit is een initiatief van Green Office, een organisatie die de duurzame ontwikkeling van de Universiteit Utrecht ondersteunt. De natuurwerkdag is van belang om de biodiversiteit in het gebied te kunnen verbeteren.
Thomas Olijhoek, een van de organisatoren van de natuurwerkdag, verwelkomt de vrijwilligers met een warme kan koffie en thee. Hij vertelt aan de vrijwilligers hoe belangrijk het is om de natuurwerkdag te doen. ‘Als we dit niet doen gaat de biodiversiteit achteruit’, zegt hij.
In de bodem zitten veel voedingstoffen, maar doordat het stukje natuur langs de snelweg ligt is hier ook veel stikstof aanwezig. Hierdoor groeien er alleen planten die hier goed mee om kunnen gaan, zoals bramenstruiken en brandnetels. Als deze volledig worden weggehaald, dus als de bodem wordt verarmt, kunnen er meer soorten planten groeien.
Verhogen biodiversiteit
De Green Office doet dit niet alleen, ze krijgt hulp van Gebiedsontwikkeling Universiteit Utrecht en van Landschap Erfgoed Utrecht. Een van de medewerkers van Landschap Erfgoed Utrecht geeft aan dat zij al 4 jaar bezig zijn bij de Princetonlaan. Omdat dit dichtbij de snelweg en bebouwing ligt is biodiversiteit vergroten lastig. Toch is het ze gelukt en hebben ze op een stuk van 5m bij 5m al 29 soorten planten terug kunnen laten komen. ‘Als het kleinschalig kan, dan kan het ook grootschalig’, zegt hij.
‘Ik liep net al even een rondje en zag een ijsvogeltje, dus dat soort dingen komen dan ook meer hier’, zegt Thomas. Het werken aan de natuur heeft hier dus al invloed op de biodiversiteit. Thomas geeft ook aan dat het plan van de Universiteit Utrecht is om de groene delen op en in de buurt van het Science Park met elkaar te verbinden. Zo komt er een uitwisseling van planten en dieren en versterken de groene delen elkaar. Het is dus niet zozeer van belang om het Science Park groener te maken, maar juist om de biodiversiteit te verhogen.
Meer betrekking
Thomas geeft aan dat het doel van de natuurwerkdag niet alleen is om de biodiversiteit te vergoten op het Utrecht Science park, maar ook om studenten en medewerkers meer bij de natuur te betrekken.
Zo gaat Daan Fraanje, een vrijwilliger, ook mee aan de slag. Daan is een werknemer bij de Sustainability Office van de universiteit. Hij doet mee omdat hij het leuk vindt om met zijn handen bezig te zijn, maar ook omdat hij zich verplicht voelt als medewerker om een bijdragen te leveren aan de biodiversiteit op het Science Park. ‘Ik vind het belangrijk dat studenten en medewerkers voelen wat biodiversiteit is en dat ze het ook zelf kunnen beleven’, zegt Daan terwijl hij zijn werkhandschoenen aan doet. Hij vertelt ook dat hij denkt dat als je het samen doet, je meer kan bereiken. Daarom vindt hij de natuurwerkdag een goed initiatief. ‘Ik denk dat het goed is als we op dit soms beetje sfeerloze campus toch lekker groen ervaren’. Hij pakt zijn hark en gaat weer aan het werk.