Veertien tot en met achttien oktober is het de week van de armoede. Dit organiseert Movisie met als doel armoede zichtbaarder te maken en het belang te onderstrepen van samenwerken in de aanpak van armoede.
Armoede houdt volgens de overheid in dat je te weinig financiële mogelijkheden hebt voor de minimale noodzakelijke goederen en voorzieningen. Armoede groeit ook onder studenten, meldt D66. Dit is een serieus probleem. Studenten hebben veel kosten zoals collegegeld en studieboeken. Laat staan studenten die op zichzelf wonen. Vaak is er ook weinig tijd om te werken. DUO, een organisatie van de overheid, geeft geld aan studenten. Iedere student met de Nederlandse nationaliteit heeft recht op de basisbeurs. Dit is voor thuiswonende studenten 121,33 euro en voor uitwonende studenten 302,39 euro per maand. Hier bovenop kunnen sommige studenten een aanvullende beurs krijgen. Dit wordt bepaald door het salaris van hun ouders. Dit is echter wel een ‘prestatiebeurs’. Haal je je diploma niet in 10 jaar, dan moet dit worden terugbetaald.
In het Science Park van Utrecht wonen rond de 3300 studenten. Een student, die liever niet bij naam genoemd wil worden, woont op zichzelf op het Science Park. Ze geeft aan dat het erg moeilijk is om rond te komen. ‘Doordat er zo weinig kamers zijn denk ik dat de prijs van kamers hier zo hoog is. Ik betaal zevenhonderd euro aan huur per maand, dit is inclusief.’ Ze laat zien hoe haar kamer er vanbinnen uit ziet. Het is erg klein en compact. Alles zit erin, ze heeft een eigen kleine keuken en een badkamer. ‘Nu alles zo duur is heb ik het een stuk moeilijker. Ik probeer extra te werken en moet erg opletten met waar ik mijn geld aan uitgeef. Er zit hier helaas ook geen normale supermarkt in de buurt. Alleen een Spar en dit kost meer geld dan een normale winkel. Ik ga iedere week naar een goedkopere supermarkt toe.’ Verder bespaart ze geld door minder leuke dingen te doen. ‘Ik vind het goed dat de week tegen armoede er is, hierdoor krijgt het meer aandacht en worden mensen misschien iets meer bewust dat armoede een groot probleem is.’
De Hogeschool van Utrecht en de Universiteit van Utrecht hebben programma’s om hulp te bieden als je geldproblemen hebt. Momenteel hebben ze helaas geen tijd om extra vragen voor dit artikel te beantwoorden. Ze hebben wel een website: https://wegwijs.hu.nl/ondersteuning/persoonlijke-omstandigheden/geldzaken/financiele-ondersteuning?fromSearch=true&q=financi%C3%ABn .
Hier is informatie te vinden over hoe ze kunnen helpen met geldproblemen. Ze kunnen DUO en andere organisaties inschakelen. De Hogeschool van Utrecht heeft zelf ook een potje om studenten te ondersteunen.
Andere hogescholen onder andere HAN in Nijmegen doen mee met de week van de armoede. Ze organiseren activiteiten. Zoals workshops over de aanpak van armoede en Moneymaatjes waarin je leert andere mensen in geldproblemen te helpen. Dit zou de Hogeschool van Utrecht volgend jaar ook kunnen doen.
Tekst door Pleun Nijhuis
Donderdag 17 oktober was de dag tegen armoede. Maar hebben veel studenten nou last van geldproblemen? En hoe is dat dan? Ik ga op bezoek bij Maaike, zij is een arme student en vertelt hier meer over.
Audio door Aniek Wiering