Utrecht Science Park

Selecteer Pagina

Is een borrel de oplossing tegen studenteneenzaamheid?

Is een borrel de oplossing tegen studenteneenzaamheid?

Science Park Utrecht – Steeds meer studenten hebben een gevoel een eenzaamheid, dit blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut. Afgelopen week is er een nieuwsartikel verschenen van het Erasmus Magazine; in dit artikel wordt er geschreven over studenten die zich bevinden in Rotterdam. Op bezoek bij een studentenevenement ‘de borrel van Codex’ in het Utrecht Science Park is dit het onderwerp van de dag. 

 

Bij de bar

Studievereniging Codex is de vereniging van de studie rechten en sociaaljuridische dienstverlening aan de Hogeschool Utrecht. De naam ‘Codex’ is afkomstig van Codex Justitianus, dit betekent wetboek in het Latijn. Deze studievereniging telt ongeveer driehonderd leden, waarvan tweehonderd actief. Belangrijk om te vermelden is dat dit een studievereniging is, geen studentenvereniging. Het verschil is dat een studievereniging vaak gekoppeld is aan een Hogeschool; studentenverenigingen hebben geen banden met een Hogeschool. Om deze reden zijn ook alle studenten lid van de vereniging. Iedere woensdag is er een borrel van 16:00 t/m 21:00 in het proeflokaal. Dit is een bar die zich in de school bevindt.

Voordat je de bar binnenstapt, hoor je door de dichte deur al het geluid van pratende mensen. Bij binnenkomst zie je mensen in groepen staan aan verschillende statafels. Het volume van de vele mensen is luid, maar er kan nog een goed gesprek gevoerd worden. In gesprek met Teun van der Wijk éen van de organisatoren die achter de bar staat. Hij vertelt dat dit een evenement is waar studenten graag naartoe gaan als het aansluit op hun lessen in het rooster. ‘Hierdoor is er dan een nog grotere opkomst, studenten komen niet speciaal voor de borrel naar school’, vertelt Teun. Hij spreekt uit ervaring, ‘ik ben zelf ook nog steeds een student en ik ben nu penningmeester bij de vereniging.’

Eenzaamheid

‘De studievereniging is een belangrijke schakel in het oplossen van het eenzaamheidsprobleem, het is ook één van de taken van een studievereniging om activiteiten te organiseren voor studenten,’ zegt Teun. Hij vertelt hoe bewust de vereniging bezig is met het aanpakken van eenzaamheid onder studenten, hij benadrukt: ‘De studievereniging komt met de activiteit, maar het is aan de student of hij meedoet.’ Hiermee wordt direct een probleem aangekaart, want niet iedere student heeft zin om in de setting van een bar te moeten zitten om sociale contacten te zoeken. ‘Hierom hebben wij activiteiten die gerelateerd zijn aan de studie, bijvoorbeeld op bezoek gaan bij een gevangenis.’ Dit is bedoeld voor de student die zich graag wil verdiepen in zijn of haar studie.’Hier komt dan ook een ander type student op af’, vertelt Teun.

Als snel gaat Teun verder met zijn bardienst, want het wordt steeds drukker in de bar. De muziek gaat aan, er zijn studenten aan het kaarten onder het genot van een drankje. Bo Frantzen, student rechten, vertelt: ‘Als je medestudenten vraagt of ze een drankje meedoen, zie je toch dat ze sneller komen’. Hierom geeft hij ook als tip: ‘vraag of iemand meewilt. Het is dan aan de persoon zelf of die meegaat, maar dan heb je het wel geprobeerd,’ vertelt Bo. De eenzaamheid is volgens hem in de coronatijd pas echt begonnen. Hij zag steeds meer studenten met problemen en heeft naar eigen zeggen ook zijn momenten eenzaamheid gehad.

Onderzoek

Het Trimbos-instituut heeft onderzoek in 2023 uitgevoerd voor het RIVM naar eenzaamheidsgevoelens onder studenten. Er is onderzoek uitgevoerd onder hbo-studenten en wo-studenten (universiteit), hieruit blijkt dat 62 procent in meer of mindere mate zich eenzaam voelt. Ook blijkt dat 24 procent hiervan zegt sterk eenzaam te voelen/zijn. Deze gevoelens komen door verschillende factoren, één hiervan is de grote overstap vanuit het voortgezet onderwijs. Over het algemeen hebben vooral wo-studenten veel last van eenzaamheid.

Colin van Leeuwen heeft studenten en organisatoren geïnterviewd, dit valt hieronder te beluisteren.

 

Over de auteur

Pim Nisters

Mijn naam is Pim Nisters (2003). Ik volg de opleiding journalistiek aan de hogeschool Utrecht. Ik heb 2 jaar lang in het onderwijs gewerkt, maar ben nu toe aan een nieuwe uitdaging. Na mijn studie wil ik graag de wereld verhalen vertellen, op welke wijze dan ook.