Utrecht SciencePark – Mede onder leiding van Abdelkader Karbache, voorzitter en woordvoerder van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb), trekken honderden studenten in een luidruchtige proteststoet door het centrum van Den Haag. De demonstratie, opgezet door meerdere vakbonden en gesteund door studenten uit heel Nederland, gaat van het Malieveld naar het Ministerie van Onderwijs. Karbache spreekt zijn tevredenheid uit over de actie, die aan het einde van de demonstratie nog moest onderhandelen met de politie over de opmars van de stoet.
Studenten strijden tegen hoge kosten bij onderbreking van studie.
Op een zonnige vrijdag verzamelen honderden studenten op het Malieveld in Den Haag. Ze willen een krachtige boodschap afgeven aan tegenover de regering. Vlaggen, spandoeken en protestborden met teksten zoals: ‘studeren is een recht’ wapperen in de wind. Demonstranten schreeuwden kreten uit zoals: ‘recht, recht, recht, studeren is een recht’ en ‘Wij zijn toch geen verdienmodel’. Abdelkader Karbache, voorzitter en woordvoerder van de Studentenvakbond (LSVb), lichtte toe dat de demonstratie door verschillende vakbonden is opgezet om gezamenlijk te demonstreren tegen de langstudeerboete. ‘Door het hele land zijn studenten naar Den Haag gekomen om hun stem te laten horen. Er zijn zelfs bussen ingezet om studenten uit Groningen naar de demonstratie te brengen,’ aldus Karbache.
Karbache vertelt dat de langstudeerboete onrechtvaardig is voor studenten die om verschillende redenen hun studie tijdelijk moeten onderbreken. ‘Studeren moet voor iedereen toegankelijk blijven, zonder financiële straffen,’ verklaart hij. Zijn tevredenheid over de demonstratie is duidelijk: ‘We hebben ons laten horen en dat is altijd goed.’ Demonstreren werkt echt!’
Een massale stoet door Den Haag
Nadat alle demonstranten verzameld zijn op het Malieveld, vertrekt een ‘stoet’ vanaf het Malieveld door het centrum van Den Haag richting het Ministerie van Onderwijs, waar studenten met luide leuzen zoals ‘Studeren is een recht’ en ‘recht, recht, recht, studeren is een recht’ aandacht proberen te bevestigen op de stoet. Langs de stoet kijken tientallen bij staanders en sommige zijn aan het filmen
Aan het einde van de route wordt de stoet echter tegengehouden door een grote politiemacht. Politiewagens en agenten vormen een blokkade met politieauto’s en verhinderen de studenten om verder te marcheren. Door het grote aantal demonstranten vindt de politie het niet langer veilig om de stoet door te laten. Karbach en de andere demonstranten bleven vastberaden staande houden tegenover de politiemacht. Na onderhandelingen tussen de vakbonden en de politie mogen de studenten uiteindelijk verder om terug te keren naar het Malieveld, waar de demonstratie uiteindelijk wordt afgesloten.
Utrechtse studenten
Voor studenten van het Utrecht Science Park is de demonstratie van groot belang. Een boete krijgen, omdat je langer de tijd nodig hebt voor een studie, vinden ze onacceptabel. Sanne Bakker, derdejaarsstudent Pedagogiek op de Universiteit Utrecht, zegt: ‘Er zijn medestudenten die door persoonlijke redenen studievertraging oplopen en die een nog grotere studieschuld krijgen’.
Met deze protestactie willen de vakbonden en de studenten de overheid ‘wakkerschudden’ met deze volgens hun absurde maatregel. Ook studenten in het Utrecht Sciencepark vrezen voor deze maatregel en zullen er alles aan doen dat deze maatregel niet doorgaat. ‘Bij de volgende demonstratie ben ik er ook zeker bij’, aldus Sanne Bakker.