Het Repair Café, een initiatief van de Universiteit Utrecht, helpt mensen kapotte spullen te repareren, vermindert afval en bevordert duurzaamheid. Het doel is om kapotte spullen een tweede leven te geven en verspilling te verminderen. Dit initiatief speelt een rol in de overgang naar een circulaire economie en bevordert een bewuste omgang met consumptie.
Vrijwilligers van de Universiteit Utrecht organiseren het Repair Café om mensen te helpen met het repareren van kapotte spullen. Het Repair Café wordt maandelijks georganiseerd, en vandaag, op 3 december, vond het weer plaats. Van kleding tot huishoudelijke apparaten, alles krijgt hier een tweede kans. Een 31-jarige bezoeker bracht kledingstukken mee naar het Repair Café in Utrecht. “Ik wil de grondstoffen op aarde benutten, zodat de volgende generaties er ook gebruik van kunnen maken,” zegt hij.
Het Repair Café voorkomt dat spullen worden weggegooid en helpt grondstoffen te besparen. De bezoeker vindt duurzaamheid belangrijk: “We hebben hier veel luxe. Mensen gooien spullen zomaar weg, terwijl veel dingen een tweede leven verdienen. Zo kun je iets doen tegen de consumptiemaatschappij.”
Volgens de bezoeker is de sfeer in het Repair Café rustig en professioneel. “Ik zie mensen met passie bezig, ondanks dat het kleinschalig is,” vertelt hij. Hij waardeert de kennisdeling: “Ik ben zelf technisch, maar soms heb ik de juiste tools niet. Hier kan ik leren en profiteren van de hulpmiddelen.”
Aan twijfelaars zou hij zeggen: “Probeer het eens. Het is goed voor het milieu en voor sociale contacten.”
Het Repair Café is een belangrijke schakel in de circulaire economie. Het brengt mensen samen, vermindert afval en bevordert een bewuste omgang met spullen.
Melissa Gioia heeft gesproken met Clara Van Eenooghe, de organisator van het Repair Café. Tijdens hun gesprek vertelde Clara enthousiast over de groeiende belangstelling voor het initiatief en benadrukte ze het belang van duurzaamheid en samenwerking.