Utrecht Science Park

Selecteer Pagina

Globalisering en Cultuur: Studenten Verkennen de Uitdagingen van Interculturele Communicatie tijdens Wellbeing Week

Globalisering en Cultuur: Studenten Verkennen de Uitdagingen van Interculturele Communicatie tijdens Wellbeing Week

Foto: Alexandra Wilkes

UTRECHT – In de serre van de Botanische tuinen vond woensdagavond een interactieve workshop plaats over interculturele communicatie, georganiseerd door Rutger Jan Scholtens, opleider aan de Universiteit Utrecht. De sessie, onderdeel van de Wellbeing Week, liet deelnemers nadenken over hoe globalisering communicatie tussen culturen beïnvloedt en waarom culturele gevoeligheid steeds belangrijker wordt in een geglobaliseerde wereld.

Met een blend van praktijkvoorbeelden, reflecties en kritische vragen gaf Scholtens de aanwezigen niet alleen inzichten, maar ook praktische handvatten voor het omgaan met culturele verschillen.De wereld wordt steeds meer met elkaar verbonden. Maar hoe zorg je ervoor dat culturele verschillen geen obstakel vormen in communicatie? Die vraag stond centraal in de workshop. Scholtens, een expert op het gebied van interculturele communicatie, benadrukte in zijn introductie dat het beheersen van een taal slechts de eerste stap is. “Als je allemaal dezelfde taal spreekt, heb je misschien minder miscommunicatie, maar dat betekent niet dat je elkaar volledig begrijpt,” zei hij.

Tijdens een nagesprek van de workshop kwam ook de invloed van het Engels als dominante taal in internationale communicatie aan bod. In Nederland, waar steeds meer opleidingen in het Engels worden aangeboden, brengt deze ontwikkeling zowel kansen als uitdagingen met zich mee. Het vergemakkelijkt internationale samenwerking, maar roept ook vragen op over het behoud van culturele en taalkundige diversiteit. Vooral kleinere talen en culturen kunnen onder druk komen te staan, wat spanningen kan veroorzaken rond het behoud van identiteit.

Ook kwam de complexe relatie tussen globalisering en taal in het gesprek voor. Hoewel het gebruik van Engels de communicatie op mondiaal niveau kan vereenvoudigen, brengt het risico’s met zich mee, zoals het verlies van nuances die in verschillende culturele contexten van groot belang kunnen zijn. Het begrijpen van de onderliggende normen en waarden in een culturele context blijft essentieel om effectief te communiceren en misverstanden te voorkomen.

Wat vooral opviel tijdens de workshop was de nadruk op het belang van empathie en respect in een steeds verder globaliserende wereld. Scholtens sloot de sessie af met de krachtige boodschap dat we als jagers en verzamelaars leven in een tijdperk van geavanceerde technologieën, waarin culturele verschillen alomtegenwoordig zijn. Deze verschillen kunnen zowel verrijkend als uitdagend zijn en het is van cruciaal belang om ze te erkennen en met een open mind tegemoet te treden. Scholtens benadrukte dat het essentieel is om je oordeel op te schorten wanneer je met andere culturen omgaat. Dit vraagt om een bewustzijn van de eigen culturele normen en waarden, en de bereidheid om te onderzoeken hoe deze de manier waarop we denken, voelen en handelen beïnvloeden. Door ons bewust te zijn van deze invloeden kunnen we effectiever en respectvoller communiceren, zowel met mensen uit andere culturen als met degenen die onze eigen cultuur delen. Dit besef maakt niet alleen de omgang met culturele verschillen gemakkelijker, maar draagt ook bij aan een meer inclusieve en begripvolle samenleving

Audio door Myrthe Bruns:
Myrthe praat met Julia Groothuis, een derdejaars student International Business aan de Hogeschool Utrecht. Zij heeft door haar studie veel te maken met communicatie met verschillende culturen, ze licht haar ervaringen hierbij toe, en geeft tips voor de beste communicatie.

Over de auteur

Alexandra Wilkes

Mijn naam is Alexandra Wilkes, ik zit in mijn eerste jaar van de school van Journalistiek. Ik heb een passie voor verhalen vertellen door middel van beeld en audio. Ik hoop dat ik met mijn werk een maatschappelijk rol speel en trots kan zijn op mijn werk.